Aditivii alimentari

0
1360

aditivii“Aditivii alimentari” sunt substanțe cu sau fară valoare nutritivă care, în mod normal nu se consumă ca aliment în sine și nu sunt utilizate ca ingrediente alimentare caracteristice; acestea se adaugă intenționat în produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a produselor alimentare, devenind o componentă a acestora.

Aditivii alimentari sunt cunoscuți înca din cele mai vechi timpuri (exemplu: sarea, oțetul sau nitratul de potasiu), dar au conoscut o dezvoltare importantă odată cu apariția noilor tehnologii de fabricație a produselor alimentare și cu apariția unor game noi de produse.

Acești compuși se adaugă în produsele alimentare sau în băuturi în diverse scopuri: pentru a facilita procesul de fabricare, pentru a prelungi conservabilitatea sau pentru ameliorarea unor calitați (gust, miros), pentru restabilirea sau schimbarea culorii sau pentru ameliorarea calității nutritive.

Fiecare aditiv alimentar este desemnat printr-un cod format din litera E, urmata de 3 cifre.

Numarul aditivilor alimentari autorizați în prezent, diferă de la o țară la alta. Unii dintre ei sunt considerați drept alergeni. In 1972 s-a reglementat la nivel europeean etichetarea produselor alimentare, în special a aditivilor alimentari prin notația Exxx.

Aditivii alimentari sunt autorizați de Uniunea Europeană pentru toate statele membre, la fel ca și pentru Norvergia și Islanda. Legislația Uniunii Europene prevede că pot fi folosiți doar acei aditivi care sunt autorizați. Majoritatea aditivilor pot fi folosiți în cantități limitate în anumite produse alimentare. Dacă nu sunt prevăzute limite pentru folosirea unui aditiv, atunci acesta se utilizează conform procedurilor de fabricare, adică doar în cantitatea necesară pentru obținerea efectului tehnologic dorit.

Aditivii alimentari pot fi autorizați doar dacă:

– sunt necesari din punct de vedere tehnologic pentru producție,

– nu înșeală consumatorul,

– nu reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului.

Înainte de a fi autorizat, un aditiv alimentar este evaluat de către Comitetul Stiințific al Alimentelor, un grup de experți care avizează Comisia Europeană despre date legate de siguranța administrării. Utilizarea aditivilor alimentari este precizată pe ambalajul produselor, pe categorii (antioxidanți, conservanți, coloranți, etc.). ca numele aditivului sau ca denumirea E-număr.

Amalia Ștefaniu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns