Ambalaje moderne pentru alimente sigure

0
851

ambalajemoderne

Ambalaje moderne pentru alimente sigure

Când ne referim la siguranța alimentară, de obicei ne gândim imediat la contaminanții chimici. În ceea ce privește riscurile biologice, deși legislația în sectorul agro-alimentar, normele de securitate și procedurile de control al calității sunt din ce în ce mai stricte și mai severe, totuși, pericolele de contaminare biologică a produselor alimentare cu diverse microorganisme (Salmonella, Campylobacter, Listeria, etc.) rămân crescute.

Din aceste considerente, procedurile de post-recoltare, depozitare și ambalare a produselor agro-alimentare sunt foarte importante iar ambalajul nu este doar o etichetă, ci este ales cu foarte mare grijă în scopul de a proteja alimentul și de a conferi siguranță consumatorului.

Pe piața fructelor, legumelor și a produselor gata de consumat, întâlnim tot mai des bio-ambalajele, de tipul filmelor de polimeri naturali, ecologice și chiar comestibile.

Fructele și legumele sunt țesuturi vegetale vii, supuse modificărilor enzimatice, degradării texturii, contaminării microbiene și a eliminării produșilor volatili, având un grad mare de perisabilitate și valabilitate mică.

Filmele comestibile de acoperire, de tipul polimerilor naturali (amiloză, carboximetilceluloză, chitosan, alginat, gelan, zeină) au devenit un bun instrument pentru menținerea parametrilor de calitate pe durata depozitării, după recoltare, în cazul fructelor și legumelor. Aceste filme comestibile se utilizează pentru conservarea bucăților proaspăt tăiate datorită permeabilității lor selective la oxigen și dioxid de carbon. Utilizarea acestora contribuie la îmbunătațirea proprietăților mecanice și a texturii, la reducerea îmbrunării enzimatice, la evitarea deshidratării și a pierderilor de compuși volatili din aliment, sporind asfel termenul de valabilitate și mărind acceptabilitatea din partea consumatorului.

Iată deci, că există soluții în primul rând pentru a satisface consumatorii cei mai exigenți, cu accent pe siguranța alimentului, dar și pentru evitarea pierderilor pentru comercianți.

Amalia Ștefaniu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns