Controlorii R.A.T. – o nouă specie apărută printre noi

0
592

 

RATB auto

Controlorii R.A.T. – o nouă specie apărută printre noi

Problema pe care vreau să o aduc în discuție, deși este veche și a fost amplu dezbătută , se pare că nici până astăzi nu și-a găsit rezolvarea . Comportamentul controlorilor regiilor autonome de transport în comun din întreaga țară intrigă pe majoritatea călătorilor fie că au bilet sau nu. Întreaga lor activitate ia forma unui fenomen ce se transformă treptat într-o afacere profitabilă pentru ei şi de asemenea pentru reprezentanţii firmei.
„E bine ca întotdeauna înainte să ieşi din casă, să citeşti Constituţia de cel puţin două ori, Codul Penal, Codul Civil şi eventual şi codurile de procedură inclusiv fiscală. Asta aşa, ca să fii sigur că începi să-ţi cunoşti drepturile”, spunea cineva odată. Nimic mai adevărat! Este important să ne cunoaştem drepturile ca cetăţeni pentru că la tot pasul avem norocul să dăm peste mentalitatea oamenilor „ cu putere” adică oameni ca şi noi dar care ocupă diverse funcţii şi care ne tratează cu superioritate, deşi majoritatea sunt plătiţi din banii noştri! Ei, bine, la fel sunt şi controlorii rat-urilor pe care îi recunoşti de la o poştă după privirile lor dubioase, aşteptând să primească ceva de la câte un ameţit cu abonamentul expirat de o zi.
Internetul este plin de filmuleţe şi întâmplări cu diverşi controlori, care se pare că nu mai au nimic omenesc în ei când încep controalele. Am trecut și eu printr-o asemenea experienta în Bucureşti, pe linia 780 când nu validasem corect decât o călătorie din două. În urma insistenţelor şi explicaţiilor celorlalţi călători şi a noastră cum că s-a întâmplat din pură neştiinţă, m-am ales cu proces verbal. Inițial, nu am avut nimic împotrivă, era corect să plătesc amendă pentru că nu am validat corect, dar când mi-au spus că trebuie să plătesc până la 200 de ron pentru că am vrut să fur statul…deja lucrurile luau o altă direcție în condițiile în care întotdeauna circul cu bilet. M-a uimit atitudinea controlorilor care practic ne-au înconjurat, pe mine şi pe sora mea, şi au început să vorbească tare şi agresiv dorind să ne intimideze comportându-se cu noi ca şi cum am fi săvârşit o infracţiune de omor. Alţii au trecut prin situaţii şi mai delicate fiind luaţi pe sus de jandarmi şi duşi la secţiile de poliţie pentru că îşi uitaseră portofelul acasă, deşi aveau abonament valabil. Este strigător la cer şi aproape neomenesc cum se comportă cu unii oameni care sunt cinstiţi, dar se întâmplă să fie prinşi pe picior greşit, în comparaţie cu alţi oameni pe care îi lasă să coboare la prima staţie pentru că au mai mult tupeu decât controlorul, sau nici nu le mai cere biletul cum sunt ţiganii sau beţivii. Este normal ca fiecare să-şi facă datoria şi să aplice corect legea, dar înainte de a fi pus în funcţie consider că trebuie să-şi cunoască atribuţiile de serviciu la fel cum ar trebui să cunoască şi drepturile călătorilor.
Nu încurajez mersul fără bilet ci, dimpotrivă, sfătuiesc pe toată lumea să-şi cumpere bilete sau să-şi facă abonamente pentru a respecta regulile societăţii în care trăim şi, de asemenea, pentru a evita situaţiile tensionate ce se pot ivi ulterior. Sper ca lucrurile să se îndrepte pe viitor, iar regiile autonome de transport să aibă grijă ce fel de personal angajează.
Ne-am săturat de controlori agresivi, care ridică tonul, intimidează și fac discriminări între oameni. Avem nevoie de oameni educaţi şi corecți care să fie în stare să-şi facă datoria în mod responsabil.

Justiana Oprea

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns