Ești locuitor al comunei Măgureni ? Ia atitudine!

0
742

Despaduririle

Ești locuitor al comunei Măgureni ? Ia atitudine!

Comuna noastră este printre singurele comune din împrejurimi care s-a bucurat de-a lungul timpului de o imagine frumoasă datorată atât oamenilor harnici cât și a bogățiilor naturale și a reliefului care i-au adus numeroase avantaje.
Poziţia strategică a localității , între albiile râului Prahova și a pârâului Provița și înconjurată fiind în bună parte de dealuri împădurite ne-a ferit de multe ori de de furia naturii.
Am fost protejați de vânturi puternice, de alunecări de teren , iar pădurile au păstrat întotdeauna un climat favorabil zonei noastre. Spre exemplu Satul Banului sau Ruda, unde se simte un aer curat , proaspăt, bogat în oxigen chiar și în timpul verilor mult prea călduroase.
Zona de dealuri a comunei a reprezentat încă de la atestarea documentară a localității și până în prezent o importantă sursă de venit prin valorificarea suprafețelor extinse de păduri , a livezilor cu pomi fructiferi și a plantațiilor de viță de vie.
Bătrânii satului spun că odinioară o bună parte din teritoriul comunei era acoperit de păduri seculare. În trecut aceste păduri aveau rol de productivitate dar acum, unele zone au şi funcții speciale de protecție…
Se pare însă că o parte dintre locuitorii comunei au reținut numai caracterul productiv al pădurilor, în consecință, au decis să continue activitatea transmisă din tată în fiu legată de munca la pădure.
Dacă odată cineva avea o viziune , exista o autoritate care ținea lucrurile sub control, astăzi situația s-a schimbat complet.
Dealul situat între Satul Cocorăștii Caplii și Satul Banului arată, pe zi ce trece tot mai rău. Pe fața dinspre Cocorăștii Caplii este începută cariera de nisip și pietriș care arată ca o “rană” în deal, iar pe fețele dinspre Măgureni și Satul Banului în locul pădurilor de altădată vedem arbuști, cioturi și iarbă.
Aspectul este dezolant.
Se pare că defrișările au ajuns până în dreptul localității Bobolia de unde se poate observa cu ușurinţă pădurea taiată pe o culme a dealului. Ar fi interesant să primim răspunsuri la câteva dintre întrebările noastre.
Până unde vor ajunge cu tăierile ilegale de pădure ? Cât vor mai continua ? Cine este în măsură să stopeze fenomenul ? De ce primăria și poliția locală tac ? La ultima întrebare, câțiva cetățeni ai comunei ne-au trimis pe adresa redacției câteva informații care ar putea fi un posibil raspuns.
Se pare că autoritățile locale atât în mod direct cât și indirect încurajează fenomenul prin aplicarea unor amenzi mai mult de formă , pentru că cei prinși oricum nu le achită, sau prin convertirea cuantumului amenzii în ore de muncă în folosul comunității. Să fie oare adevărat? Probabil că da, în condițiile în care zilnic în comună trec zeci de mașini încărcate cu lemne iar fenomenul ia amploare chiar sub ochii noștrii.
Din păcate , însă , vina pentru dezastrul creat este și a noastră, a cetățenilor comunei , datorită inacțiunilor noastre.
Foarte mulți cred că dacă nu fac nimic, chiar dacă prevăd consecințele tăierilor ilegale de pădure, nu au nicio vină. Dar nu este așa.
Este păcat să nu păstrăm imaginea vie a trecutului localității noastre așa cum ne-a fost lăsată. Haideți să nu mai fim indiferenți la tot ce se întâmplă în jurul nostru.. Comuna este a noastră , a tuturor și avem dreptul să știm ce se întâmplă și să fim informați corect, măcar prin şedințele de consiliu, care ar trebui aduse la cunoștința localnicilor.

Le mulțumim pe această cale celor care au demonstrat că au un cuvânt de spus și au luat atitudine prin informaţiile trimise pe adresele noastre de e.mail.

Justiana Oprea

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns