Noţiuni noi, noţiuni verzi

0
599

DSC04963.jpg - poza BIO ziar

Noţiuni noi, noţiuni verzi

În contextul respectului pentru mediu și-au făcut apariţia diferite simboluri şi noţiuni pe care ar trebui să le întâlnim cât mai des înscrise pe ambalajele produselor pe care le consumăm.
Acestea se supun normelor Regulamentului CEE nr. 2092/1991, atât în ceea ce privește producţia vegetală şi produsele derivate, compuse în principal din ingrediente de origine vegetală, dar şi producţia animală şi produsele specifice acesteia.
Un aliment BIO trebuie sa conţină cel puţin 95% ingrediente provenite din agricultura biologică; în caz contrar, celelalte componente, complementare, trebuie să satisfacă cerinţe specifice. Producatorul trebuie să respecte cu stricteţe normele impuse în caietele de sarcini specifice, iar produsul este verificat şi certificat de organisme autorizate în acest sens.
Termenul ECO face referinţă la grija şi atenţia deosebită pentru mediu, pe toate etapele fluxul tehnologic, de la obţinerea şi tratarea materiilor prime, spălare, condiţionare, etc., până la reciclarea ambalajelor, toate aceste măsuri având ca scop o dezvoltarea durabilă.
Un produs ECO ar trebui să conţină minim 95% ingrediente naturale sau de origine naturală; ingrediente provenite din agricultura biologică (AB) minim 5% din totalul ingredientelor şi minim 50% din acestea să fie certificabile; maxim 5% compuşi de sinteză în total.
Spre deosebire, un produs BIO conţine minim 10% ingrediente obţinute printr-o cultivare biologică şi minim 95% ingrediente provenite din agricultura bio, certificabile.
În studiile întreprinse pentru dezvoltarea şi testarea produselor BIO, cât şi pentru cele ECO, sunt interzise testele pe animale.

Amalia Ştefaniu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns