Profitați de sezonul fructelor

0
632

fructele

Profitați de sezonul fructelor

Fructele sunt componentele principale ale unei diete sănatoase, în special datorită macronutrienților pe care acestea îi conțin.

Macronutrientii au un rol important in prevenirea deficientelor vitaminice, conduc la eliberarea rapida a energiei datorita glucidelor usor digerabile si reprezinta o sursa importanta de fibre dietetice. In ultimii ani, s-a pus accent, deopotriva , pe rolul activitatii fitochimice a fructelor. Substantele fitochimice sunt compusi complecsi din plante care pot functiona ca factori de preventie pentru o gama larga de tulburari cronice. Odata consumate, substantele fitochimice sunt supuse unor procese de degradare enzimatica si bacteriala, producind o serie intreaga de produsi disponibili pentru absorbtie.
Compusii nutritionali se pot clasifica in “macronutrienti” si “substante fitochimice”. Pentru mentinerea unui nivel nutritional ridicat al fructului, o influenta cruciala o reprezinta soiul, dar si factorii agronomici si tehnologici.
Exista o strinsa corelare intre factorii senzoriali si cei nutritionali. In functie de soi, balanta nutrientilor se schimba semnificativ si contribuie la stabilirea diferentelor calitative reale.
In cazul capsunilor, dar si al altor fructe, fractia dintre zahar si acizii continuti a fost considerata intotdeauna ca un indice nutritional si tehnologic. Acest indice poate descrie caracteristici importante cum ar fi: stadiul de maturitate, indicele de recoltare, acceptabilitatea senzoriala (definita ca armonia corecta dintre 2 parametri senzoriali: dulce si acru) si aportul nutritional echilibrat.

Un alt exemplu este importanta fractiei glucide/acizi (raportul OBx/ aciditate) pentru portocale, care indica atat influenta soiului, dar si a nivelului de calitate pentru productia de suc.
Pana in prezent, selectia soiurilor a avut scop principal extractia din fructe a vitaminelor, antioxidantilor, etc. Dar este deasemenea cunoscut faptul ca un consum zilnic de fructe este mult mai important pentru a avea un aport regulat de factori de protectie.
Activitatea in vivo a fructelor proaspat consumate este mai mare decat aceea a compusilor moleculari axtrasi ca atare.

 

Amalia Ștefaniu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns