Răsfăt pe bani publici

0
785

Rasfat pe bani publici Pavaza Carpatilorrasfat

Răsfăt pe bani publici

În numărul 2 din 27 septembrie 2010 al ziarului Pavăza Carpaților propuneam primăriei și consiliului local al comunei Măgureni să publice hotărârile de consiliu în ziarul nostru astfel încât cetățenii să aibă cunoștință de ceea ce se votează în consiliu.

Între timp, primăria Măgureni a decis să publice pe site aceste hotărâri (deocamdată cele din 2011), noi așteptându-le cu interes și pe cele anterioare, fiind interesați și de modul în care sunt votate de către consilieri.

O hotărâre de consiliu mi-a atras atenția în mod deosebit. La rubrica “hotărâri ale Consiliului pe anul 2011”, imi este dat să văd o hotărâre care, dacă a fost votată și aprobată, pe mine, ca cetățean, implicat fiind și în stoparea “dezastrului de la Măgureni” mă revoltă.

Mă revoltă în special prin prisma a ceea ce am să vă relatez în continuare, legat de toate insistențele mele de-a lungul timpului pe lângă primarul Iarca Gheorghe de a angaja o expertiză proprie (plătită de primărie) pentru întocmirea unui raport de mediu în sprijinul cauzei noastre, în sprijinul cetățenilor din Măgureni, expertiză care să combată eficient și pe argumente clare concluziile expertizei firmei SC Elf Grup Otopeni SRL, care au stat la baza obținerii majorității avizelor necesare eliberării autorizației de construire de către Consiliul Județean Prahova (CJP) pentru deschiderea carierei pe dealul împădurit din Măgureni. Stăruințele mele s-au lovit de nepăsarea și indiferența unui om “ajuns primar”.

Ei bine, grija primarului Iarca Gheorghe este aceea că Măgureniul nu are un imn propriu, cum are orice stat civilizat din lumea asta .

Că omul propune, înteleg, dar că propunerea este și votată de consilieri, parcă este prea mult. Mă face curios să cunosc nominal persoanele care au votat pro și contra. Și sunt curios și dacă cineva din primărie sau consiliu a propus să se aloce o sumă de bani și pentru acea amărâtă de expertiză de care depinde, până la urmă, viața tuturor localnicilor.

Pentru a vă da seama de ce sunt indignat, trebuie să vă amintesc că în primul număr al ziarului Pavăza Carpaților arătam cum primarul comunei Măgureni, deși avea cunoștință despre eliberarea autorizației de construire nr.17/09.07.2010 de către CJP, nu a înștiințat cetățenii comunei despre acest fapt decât întrun târziu, după ce noi, cei de la Pavăza Carpaților, intrasem în posesia unei copii a autorizației, pe care dealtfel am și publicat-o în ziar.

Nu am înțeles poziția domniei sale la acel moment. Ce era de ascuns? Mai devreme sau mai târziu tot se află, așa cum toate se vor afla !Poate a fost doar teama că oamenii nu il vor mai percepe ca pe un lider de comună, un lider care afirma, prin ziarul propriu că “a stopat cariera”. Nimic mai puțin adevărat.

Într-adevăr cariera ar fi putut fi stopată dacă primarul, la vremea respectivă, ar fi întreprins câteva acțiuni care țin de strategia luptei, acțiuni care erau impuse de situație (vezi procesul verbal încheiat cu ocazia dezbaterii publice a Raportului final de mediu în procedura de consultare a populației din Măgureni, prezentat mai jos în extras).

Se știe că SC Elf Grup Otopeni SRL a întocmit acel raport de mediu pe care l-a înaintat Agenției Naționale Pentru Protecția Mediului ,pentru a-l aproba.

Cu eforturi foarte mari, la vremea respectivă, din partea cetățenilor comunei, a Grupului de inițiativă și a unor reprezentanți ai Primăriei , s-au depus documente la Agenția de mediu, iar oamenii au participat în câteva rânduri la Ploiești și la Pitești la discuții preliminare privitoare la acest raport. Practic, era în joc avizul de mediu, un act administrativ de o importanță covârșitoare de care ținea deschiderea acestei cariere. Interesul nostru era să arătăm că raportul de mediu întocmit de experți plătiți de SC Elf Grup Otopeni SRL este vădit partinitor. Nu o să intru în detalii cu privire la ceea ce se stipula în acel document.

Revenind la importanța Raportului de mediu și implicațiile lui asupra deciziei CJP de a acorda autorizație de construire pentru proiectul de carieră, trebuie să știți că acesta a fost decisiv atât pentru aprobarea Planului urbanistic zonal (PUZ) prin care s-a eliminat caracterul de pădure cu funcții speciale de protectie al zonei unde se deschide cariera, cât și pentru eliberarea autorizației de construire.

După dezbaterea publică de la Măgureni în cadrul căreia mulți cetățeni s-au declarat împotriva proiectului, fapt consemnat în procesul verbal întocmit de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Pitești, evoluția evenimentelor a fost una nedorită. Știm cu toții că, la solicitarea noastră expresă, consemnată în procesul verbal încheiat atunci (vezi documentul alaturat – pasaj din procesul verbal încheiat cu ocazia dezbaterii publice a Raportului final de mediu) a fost acceptată realizarea unei expertize neutre ce ar fi trebuit să fie realizată de Agenția pentru Protecția Mediului Pitești. Din păcate, în mod inexplicabil, peste puțin timp, Agenția, fără un motiv real, s-a sucit, nemaidispunând nicio expertiză și mergând mai departe cu procesul de emitere a avizului de mediu, pe care, ulterior, l-au și emis în favoarea proiectului de carieră.

Așa cum afirmam la începutul articolului, în nenumărate rânduri, cu mult timp înainte de dezbaterea publică asupra Raportului final de mediu, încă din faza unor discuții pe care le-am purtat la sediul ANPM din București, însoțit fiind de domnii Gabriel Trăistaru și Iordache Marian, i-am sugerat primarului Iarca Gheorghe ca Primăria să angajeze o firmă specializată, agreată de mediu, care să întocmească o expertiză proprie a noastră, pe care să o opunem ca și “contraexpertiză” în toate demersurile pe care firma le făcea pe la instituțiile statului în vederea obținerii avizelor necesare demarării carierei.

Ce a făcut primarul Iarca Gheorghe? Nimic! Mereu obiecta că nu sunt bani pentru această expertiză și că aceasta nu are rost ! Insistențele mele pe lângă primar sunt bine cunoscute de o seamă de persoane, consilieri locali și alți cetățeni ai comunei.

Păi cum să nu aibă rost domnule primar, când existența unei astfel de expertize ar fi obligat Agenția Naționala pentru Protecția Mediului, conform legii, să purceadă la o expertiză neutră, proprie, care să exprime adevărul ! Aveam șanse extrem de mari să blocăm proiectul carierei în acea fază.

Cum să nu aibă rost acea expertiză când în ședința tehnică a CJP privitoare la autorizația de carieră, acea expertiză a noastră i-ar fi putut opri să avizeze favorabil proiectul ,până la întocmirea unei expertize neutre, reale care ar fi arătat adevărul !

Cum să nu aibă rost acea expertiză de mediu ținând cont că atunci când s-a trimis Primăriei de către CJP solicitarea ca, în consiliul local, să se dea un aviz favorabil carierei, fundamentul votului consilierilor împotriva proiectului ar fi fost, printre altele, exact acel raport de expertiză propriu întocmit de o entitate abilitată în acest sens, care ar fi prezentat situația reală de la Măgureni.

Cum să nu aibă rost acea expertiză când, în instanță, acel raport de expertiză poate constitui un document extrem de important ce poate cântări extrem de mult în judecarea cauzei.

Noi, cetățenii comunei și nu numai, știm că adevărul este de partea noastră, însă în situația de față era necesară implicarea unor profesioniști care să confirme poziția noastră. Părerea unui specialist are o cu totul altă greutate, de aceea era obligatoriu ca Primăria și Consiliul local, să aibă în vedere acest fapt. Din acest motiv firma SC Elf Grup Otopeni SRL a apelat la o societate specializată care să le întocmescă raportul.

Scuza dvs. domnule primar Iarca Gheorghe legată de lipsa banilor pentru realizarea expertizei nu este acceptabilă când miza este atât de importantă pentru cetățenii comunei. Și apoi, la câte lucruri se pare că ați făcut în comună (cel puțin din ceea ce afirmați în ziarul dumneavoastră), reiese că nu prea ați dus lipsă de bani. Poate o să ne aplecăm și noi puțin, să vedem cum s-au cheltuit și cum se cheltuie banii cetățenilor de către Primăria Măgureni. Poate că mesajul nostru ar trebui să acceadă și la alte instituții ale statului abilitate în acest sens.

Deci, IMNUL COMUNEI MĂGURENI ! Ca atare, bani pentru imn se găsesc. Nu este o sumă mare, dar pe o așa sărăcie în țară parcă nu se cade…și apoi, ce-i mai grav este că asta arată prioritățile primarului. La ce ne trebuie acest imn? S-a rezolvat problema titlurilor de proprietate ale cetățenilor? S-au găsit variante pentru crearea de noi locuri de muncă pentru cetățeni? S-a stimulat înființarea de noi întreprinderi? Sunt proiecte de atragere a banilor europeni? S-au oprit tăierile ilegale de pădure? S-au definitivat proiecte mai vechi care țin de o corectă distribuție a apei potabile în comună, de canalizare, de podul din Satul Banului și multe altele? Nu cumva se apropie alegerile și acest imn ar trebui să anime toată populația spre cineva sau spre ceva ?

Să nu cumva, dacă ne culcăm pe o ureche, să cântăm imnul printre camioane de nisip și pietriș, cu dealuri luând-o la vale !

Editorial de Lilian Cătălin Vișoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns