Războinicul laș!

Că lupul își schimbă părul.. o știm cu toții,dar mai știm că nu-și schimbă și năravul.

0
655

De curând am întâlnit o veche cunoștință, fost coleg de clasă în școala elementară, care a ajuns să ocupe o funcție importantă la stat. Nu ar fi nici o surpriză pentru mine succesul lui, pentru că mereu a dat din coate pentru a-i da pe ceilalți la o parte, dacă nu mi-aș fi adus aminte o întâmplare din copilărie, mai exact din școala elementară.

Ca mai toți copii, dar mai puțin disciplinați, doi elevi, colegi, s-au luat la bătaie în curtea școlii. Întâmplarea a atras atenția domnului profesor Fieraru, care pe cât de drept era cu noi, tot pe atât era și de sever. Domnul profesor, văzând că celor doi le place bătaia, a cerut altui coleg să le dea câte o palmă. Acesta a refuzat,ca și al doilea și al treilea numit, până când dintre elevii din curte, unul mai “curajos” decât toți, s-a oferit s-o facă și, fără multe vorbe, i-a și lovit dur peste față pe cei doi colegi. Ura cu care i-a lovit nu am uitat-o niciodată și constat că o poartă în suflet și azi față de oricine.

Întâmplarea m-a supărat foarte mult, pentru că deși era printre ultimii la învățătură, era printre primii la ceartă și scandal.

Acum este printre primii cetățeni, ca funcție din Măgureni, dar se pare că năravul de a lovi nu i-a dispărut. Ghiciți oare cine este? Promit să vă spun, dacă nu știți cine este și de ce l-am numit” Războinicul laș”.

Dipl. Ec. PAUL NEGURIȚĂ

SCRISOARE DESCHISĂ:

Către:

– Primăria Com. Măgureni – D-lui Primar Prof. Gheorghe Iarca

– Consiliul Local Măgureni – spre știintă.

STIMATE DOMNULE PRIMAR,

În anul 2008, proprietatea alăturată aflată în spatele casei mele, a fost cumpărată prin licitație de dl. BUCUR ILIE (ILARIE?), consilier în Filipeștii de Pădure.

Deoarece susnumitul se pare că a cumpărat proprietatea în cauză, aflată pe str. Filipeștii de Pădure nr.1167, pentru a o revinde, a neglijat complet întreținerea acesteia, punând în pericol chiar sănătatea vecinilor săi.

În această situație am fost obligat să mă adresez în repetate rânduri proprietarului, care abia după ce am scris la primăriile din Măgureni și Filipești, a pus pe cineva să cosească bălăriile care crescuseră de 2 m și atât.

V-am contactat telefonic la începutul lunii septembrie (putem revedea conținutul convorbirii) și mi-ați confirmat că există cutuma în Măgureni că fiecare să construiască gardul din fața casei sale. Ca urmare, prin adresa 4659/10.09.2010 vam informat că vecinul acesta nu construiește gardul dintre proprietățile noastre (în spatele casei mele), total inexistent, chiar dacă a promis acest lucru timp de peste 2 ani.

Spre stupoarea mea, în răspunsul la sesizare trimis cu adresa dvs. cu același număr (foarte dubios!!!) numărul 4659/07.10.2010 semnat de Red./int Duică Gabriel, secretar BUCUR RUXANDRA și PRIMAR PROF. IARCA GHEORGHE, mi s-a comunicat că: “Precizăm că în conformitate cu prevederile legale în vigoare acesta nu este obligat să suporte construcția gardului din fața casei proprietate personală”.

Puteți să-mi precizați care sunt aceste prevederi legale domnule profesor, dacă nu exprimarea dvs. este cu totul deosebită și nepotrivită cu pregătirea dvs. de profesor. Rezultă din afirmația dvs. că există legi în România care îl exonerează pe vecinul meu de obligația construirii gardului. Care sunt acestea Domnule Primar?

Eu am să vă prezint câteva izvoare de drept care vă contrazic în totalitate.

1. Primul este Ordonanța nr. 21/30.01.2002, aprobată prin legea nr. 115/21.06.2002, pe care v-am comunicat-o și în scrisoarea anterioară și care prevede:

“Art.6. – Cetățenii au obligația să asigure îngrijirea locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința lor, anexelor gospodărești, curților, împrejmuirilor și să păstreze ordinea și curățenia pe străzi, drumuri, în piețe……”.

“Art.10. – În aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe cetățenilor le revin urmatoarele obligații:

a) Întreținerea și curățenia locuințelor pe care le dețin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora”.

Poate nu ați citit Ord. 21, dar v-am informat eu iar dvs, cei trei semnatari ai scrisorii negați existența ei, fapt care agravează afirmațiile din răspunsul dvs.

2. Despre Codul Civil ați auzit Domnule primar? Dacă nu vă spun eu că acesta prevede la :

“Art.590. În orașe și la țară, orice zid care servește de despărțire între clădiri, sau între curte și grădina și între ograde la țară, se socotește comun, daca nu există un titlu sau semn care ar proba contrariul.”

” Art.607. Orice gard ce desparte două proprietăți se socotește comun, afară dacă numai una singură din două proprietăți va fi îngrădită, sau de nu va fi un titlu sau posesiune îndestulătoare, care să constate din contră.” Se înțelege din text obligația vecinilor de a construi împreună gardul, contribuind egal la cheltuieli, pentru fiecare gard din fața și spatele casei.

Nici Codul Civil nu este lege pentru dvs.?

3.Această procedură este foarte complicată, din multe puncte de vedere. Din această cauză înaintașii nostrii au convenit o cutumă stabilind ca fiecare proprietar să construiască și să întrețină gardul din fața casei sale. Acest lucru mi-a fost confirmat telefonic și de dvs. (puteți avea textul convorbirii).

Vă mai informez că și cutuma sau obiceiul este tot un izvor de drept. Chiar și actuala Constituție a României recunoaște obiceiul sau cutuma. Dvs nu recunoașteti nici Constituția României, cel mai important izvor de drept, prin răspunsul pe care mi l-ați dat. Aceasta prevede la Art.44, pct.7: “Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecția mediului și asigurarea bunei vecinătăți, care, potrivit legii sau obiceiului revin propietarului.” Dvs. nu cunoașteți Constituția sau “ați semnat ca primarul”?

În încheiere vă rog să dați curs cererii mele și să dispuneți să mi se comunice și legile prin care se prevede că propietarul vecin nu are obligația construirii gardului. (cum ați afirmat în răspunsul dvs.)

CU STIMĂ

Dipl. Ec. PAUL NEGURIȚĂ

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns