Un adevăr ascuns

0
615

rosia10

“Din sânul veșnicului ieri

Trăiește azi ce moare 
Un soare de s-ar stinge-n cer
S-aprinde iarași soare.

Părând pe veci a răsări
Din urmă moartea-l paște
Căci toți se nasc spre a muri 
Și mor spre a se naște.”
“Luceafărul” M. EMINESCU

 

Un adevăr ascuns

Genialul nostru poet, M. Eminescu a reflectat în scrierile sale existența pasageră a individului și perpetuă a speciilor care populează Terra, deoarece materia se mișcă, se transformă, doar timpul și spațiul rămân infinite.
Viața este un dar și o împlinire a fiecărui individ de a perpetua specia prin urmași care să viețuiască în echilibru cu mediul ecologic.
Omul trebuie să se integreze armonios în mediul său natural pentru a putea supraviețui și să se supună legilor care guvernează ecosfera.
Din păcate, planează un dezacord între om și mediu, poluarea fiind un fenomen din ce în ce mai amenințător asupra învelișului protector al ecosferei.
Accidente de genul celui produs în Ungaria, în care tone de toxine s-au revărsat în Dunăre, au fost și la Baia Mare dar sperăm să nu mai existe. O informare din partea celor în drept despre efectul poluanților asupra florei și faunei fluviului era foarte necesar, nu doar informații cu privire la pH-ul apei.
Probabil că prin diminuare în concentrație datorită firescului apei de a curge spre mare, cantități de metale grele (plumb, cadmiu, arsenic) le vom ingera și noi în momentul în care vom consuma pește de Dunăre. Un adevăr ascuns îl întâlnim și în ceea ce privește exploatarea minieră de la Roșia Montana,în care este vorba tot despre cianuri.
Dacă la Vulcanii noroioși, din județul Buzău peisajul selenar este unul natural de o frumusețe neasemuită, glacială unde o mică suprafață de teren este improprie dezvoltării unui fir de iarbă din cauza activității vulcanice, iar la o distanță mică se înalță lanuri de porumb, este de înțeles. Acest fenomen este unul natural pe care omul nu-l poate stăpâni sau modifica în scopul propriilor interese.
La Roșia Montană peisajul selenar, apocaliptic chiar, este unul voit, iar argumentul principal pentru reluarea exploatării miniere cu cianuri fiind unul social și anume crearea unor locuri de muncă pentru localnici.
Dacă ar fi așa, cui i-a păsat de tinerii măgurenari în momentul în care au luat calea pribegiei din cauza desființării a tot ceea ce ar presupune locuri de muncă.
Sunt de acord că trebuie sa fim întreprinzători, să dezvoltăm noi afaceri dar nu așa cum se întâmplă la Roșia Montană, unde societatea exploatatoare vrea să utilizeze 10-13 miliarde kg de cianură de sodiu pe an timp de 16 ani.
Așa nu, pot spune, mai ales că 30% din acidul cianhidric generat de activitatea de cianurare se pierde în aer. Cel care a utilizat acidul cianhidric a fost Hitler în secolul trecut,în camerele de gazare.
Și atunci noi să fim de acord cu acest proiect ?! Eu cred ca nu.

Profesor Elena Pârtoacă

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns