Un precedent periculos pentru România! Un dezastru pentru o comunitate locală și pentru mediu!

0
577

unprecedentTransformarea unui deal împădurit situat în mijlocul unei localități într-o carieră de nisip și pietriș poate creea un precedent periculos în România.

 Locația :
Comuna: Măgureni
Sat: Cocorăștii Caplii
Județul: Prahova

Ne-am întrebat cu toții uimiți atunci, adică în anul 2007 când s-a încercat pentru prima dată deschiderea carierei de la Măgureni – Cocorăștii Caplii, și ne întrebăm și în prezent cum de este cu putință ca un deal împădurit având înălțimea de aproximativ 400 m, înconjurat de o parte și de alta de casele oamenilor, situate pe a locuri la distanțe mai mici de 100 – 150 de metri de deal , să devină “un șantier”, o carieră de nisip și pietriș ?

Ce interese financiare, cât de lipsiți de Dumnezeu și de orice etică sunt unii, de pot călca în picioare fără mustrări de conștiință drepturile oamenilor simplii, interesele cetățenilor? și când vorbesc de drepturi mă refer aici în special la drepturile statuate de Constituția țării, dar și la legi le menite să reglementeze diferitele activități economice, tocmai ca prin aceste activități să nu fie perturbat bunul mers al societății, să nu fie atins e drepturile și interesele cetățenilor.

Constituția României garantează în art. 35 dreptul cetățenilor la un mediu sănătos , reglementându-l astfel :

Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurator sănătos și echilibrat ecologic.

Persoanele fizice și juridice au îndatorirea de a proteja și ameliora mediul înconjurător.”

Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept .

iar art. 44 al in 7 din Constituție prevede că :

[quote_box_center]„Dreptul de proprietate (n.n. în cazul de față al societății devenită proprietara zonei împădurite unde se dorește a se demara cariera de nisip și pietriș) obligă la respectarea sarcini lor privind protecția mediului și asigurarea bunei vecinătăți, precum și la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului .”[/quote_box_center]

Din câte știu, numai așa nu au stat lucrurile la Măgureni, unde, printre multe altele, au fost încălcate inclusiv proprietățile oamenilor, firma SC Elf Grup Otopeni SRL realizând un drum de acces care trecea taman pe proprietatea localnici lor.

Legislația europeană este, de asemenea, extrem de restrictivă în ceea ce privește acțiunile care afectează natura și biodiversivitatea. Ea impune realizarea unor studii de impact în situația unor proiecte care afectează mediul, participarea populației la luarea deciziilor, respectarea principiului precauției.

Las la latitudinea dumnevoastră să apreciați în ce măsură aceste drepturi ne sunt încălcate, având în vedere și faptul că proiectul în cauză, împotriva căruia toți ne-am exprimat opoziția, inclusiv prin cele câteva mii de semnături strânse, a fost avizat favorabil de catre autorități, fără a ține cont de voința noastră, a celor care va trebui să-l suportăm.

Guvernanții României, autoritățile în general sunt departe de a avea o reacție adecvată când natura se dezlănțuie, dând replici la distrugerile pe care le provocăm. Sunt bine cunoscute urgiile naturii din ultimii ani. Care este replica celor ce ne conduc? Doar se vaită, promit și nu contenesc în a profita, măcar electoral, de pe urma nenorocirilor care se abat asupra noastră. Unde este responsabilitatea autorităților?
Unde este responsabilitatea oamenilor? Nicăieri!

Este lesne de înțeles de ce proiectul de carieră aprobat în asemenea condiții constituie un precedent periculos în România. Precedentul va duce la transformarea ireversibilă a dealurilor împădurite, a zonelor verzi, în exploatări de tip carieră.

Pe bună dreptate, România are nevoie de infrastructură, de materie primă pentru drumuri, autostrăzi și alte asemenea lucrări. Însă, domnilor guvernanți, domnilor responsabili care emiteți avize din biroul dumneavoastră, fără să stiți pe cine nenorociți prin aceste acte, nu trebuie să ne năpustim fără rațiune și să distrugem orice zonă, de dragul pretinsului deziderat al dezvoltării!

Lucrurile acestea se pot face și altfel, urmărind conceptul unei dezvoltări durabile în care mediul reprezintă una din componentele cele mai importante.

De ce nu sunt localizate zonele mai îndepărtate de așezările umane, fără potențial turistic și care să nu provoace prejudicii oamenilor, de unde să se poată exploata materiile prime necesare?

Sunt foarte curios cum va arăta vestita Vale a Prahovei când turistii care vor circula pe DN 1 sau pe viitoarea autostradă București – Brașov vor lua contact vizual cu primele formațiuni de dealuri împădurite (din Măgureni) situate pe partea stângă din direcția București – Brașov unde îi va întâmpina o la fel de „vestită” carieră de nisip și pietriș menită a pune dealul la pământ .

Ce va urma după? … Dumnezeu cu mila! Vor da vina unii pe alții, așa cum se întâmpla în România și, probabil, dacă natura, în urma distrugerilor apărute, ne va arăta forța ei, vom intra în categoria sinistraților și vom beneficia de … ajutoare de la stat !

Dacă unora nu le pasă, ei bine nouă ne pasă de ceea ce se întâmplă și vom duce lupta până la capăt! Din partea noastră, o luptă îndreptășită, o luptă dusă aproape pentru supraviețuire, prin mijloace legale la care sperăm să adere si cei care în acest moment nu sunt afectați și se simt în siguranță crezând că la ei nu se poate întampla așa ceva.

Editorial de Lilian Cătălin Vișoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns