Protest impotriva subfinantarii sistemului de ordine publica

0
10

foto - FSANP- comunicat presa

Protest impotriva subfinantarii sistemului de ordine publica

Nepasarea guvernantilor scoate angajatii din politie si penitenciare in strada

Azi 20 decembrie 2017, incepand cu ora 10.00agenti si ofiteri de penitenciare participa, in semn de solidaritate, la protestul organizat de politisti in Piata  Revolutiei (Bucuresti). Ne lovim impreuna de nepasarea guvernantilor, iar problemele din sectorul de ordine publica sunt comune. Protestam, deci, impreuna si cerem finantarea corespunzatoare a sistemului de ordine publica.

Incepand cu ora 13.00 ne vom deplasa la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor din str. Maria Ghiculeasa, nr. 47 pentru a discuta cu reprezentantii autoritatilor solutii pentru problemele angajatilor din penitenciare. Promisiunile ministrului Justitiei nu s-au concretizat pana in prezent decat intr-o extrem de mica masura si doar sub presiune.

Probleme cu finantarea, dotarile si legislatia pentru angajatii din politie si penitenciare

Sistemul penitenciar este in continuare subfinantat cronic (bugetul a fost redus in 2017 fata de 2016 cu peste 127 milioane lei), in pofida declaratiilor promitatoare referitoare la modernizare, iar investitiile si cheltuielile pentru imbunatatirea conditiilor de lucru si a nivelului de dotare sunt absolut neglijabile.

La nivelul sistemului penitenciar inregistram peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate si neplatite, doar in ultimii doi ani, iar deficitul de personal pune in pericol viata si integritatea angajatilor din penitenciare (in ultimii 2 ani 1 angajat din 4 a parasit sistemul penitenciar).

Protectia personalului din penitenciare este extrem de slaba, mecanismul institutional si legal menit sa o asigure, nefiind in masura sa raspunda provocarilor unei din ce in ce mai accentuate disolutii a autoritatii statului. Ultrajul cu violenta este o realitate cotidiana.

Nu in ultimul rand,  legislatia salarizarii si pensionarii, pentru personalul din sistemul de ordine publica, a fost transformata sub aceasta guvernare intr-un amalgam normativ care va duce la pierderi salariale, daca nu sunt facute corectii rapide, si care deja produce discriminari pentru colegii retrasi din activitate.

Subfinantarea sitemului de ordine publica este o investitie in criminalitate

In consecinta, avertizam Guvernul ca aceata atitudine de extrema nepasare fata de functionarea sistemului de ordine publica nu este altceva decat o nedorita investitie in criminalitate, pe cat de absurda pe atat de reala. Una care se adauga gratierii mascate si a recentei maltratari a legilor justitiei.

Cerem reactie rapida din partea Guvernului. Este nevoie de mai multi bani pentru sistemul de ordine publica si de un cadru legal si institutional care sa asigure protectia si compensarea corespunzatoare a politistilor si ofiterilor si agentilor de penitineciare.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si  Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual au semnat la 19 septembrie 2017 un protocol de colaborare care are drept scop asigurarea unitatii de actiune sindicala pentru apararea drepturilor si intereselor profesionale ale politistilor si angajatilor din penitenciare.

Comunicat de presă                                                              20 dec. 2017

Sursa: http://www.fsanp.ro

Foto: Sursa

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns