Ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană!

0
622

ajutoare-faina

Ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană!

Consiliul Judeţean Prahova anunţa în urmă cu ceva vreme că, la nivelul judeţului, 88.815 persoane din toate cele 104 localităţi beneficiază de ajutoarele alimentare din partea Uniunii Europene. Potrivit Hotărârii de Guvern nr 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi atributiilor instituţiilor implicate în plan european, beneficiarii sunt împărtţiţi în patru categorii sociale:
1. familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţia scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza legii nr 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
2. şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare;
3. pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună;
4. persoanele neinstituţionalizate cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii

E de menţionat că o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi poate fi încadrată într-o singură categorie de persoane defavorizate.
Anul acesta, ajutoarele constau într-un pachet conţinând: 14 kg făină, 7 kg mălai, 3,6 kg paste făinoase, 1.4 kg biscuiţi, 1 kg zahăr şi 1 kg lapte praf.
Distribuirea ajutoarelor alimentare se face de către administraţia fiecărei localităţi în parte, în baza listelor cu beneficiari întocmite potrivit HG 600/2009. Aceste liste au fost centralizate de Consiliul Judeţean Prahova şi cuprind date transmise de:
• Primăriile din judeţ pentru beneficiarii de la categoria 1;
• AJOFM Prahova pentru beneficiarii de la categoria 2,
• Casa Judeţeană de Pensii Prahova pentru cei de la categoria 3;
• Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova pentru cei de la grupa 4.
Planul Anual European de Furnizare de Ajutoare Alimentare în Beneficiul Persoanelor celor mai Defavorizate (P.E.A.D.) se desfăşoară în conformitate cu prevederile Regulamentului (CEE) 3149/1992, Regulamentului CE nr. 1234/2007 şi ale HG 600/2009.
Conform Acordului de cooperare încheiat între A.P.I.A. Bucureşti şi Consiliul Judeţean Prahova, ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană trebuie livrate în depozitul Consiliului până la data de 31 decembrie 2010.
Distribuirea ajutoarelor de Consiliul Judetean Prahova către primării a început pe 30 august 2010, în funcţie de cantităţile primite de la furnizori, localităţile fiind incluse într-un grafic săptămânal în ordine descrescătoare a mărimii numărului de beneficiari. Primăriile trebuie să finalizeze distribuirea până pe 31 martie 2011.
CJ Prahova a atenţionat cetăţenii judeţului de încercările unor politicieni de a-şi crea capital electoral, vehiculând ideea că distribuirea acestor ajutoare alimentare ar fi rezultatul efortului vreunui politician sau al vreunei formaţiuni politice.

Aşadar, dragi cetăţeni din Măgureni sau din localităţile învecinate, nu vă lăsaţi păcăliţi de edili dacă spun că aceste alimente vin din bunătatea lor. De fapt Uniunea Europeană este sursa ajutoarelor. Încercaţi să vedeţi lucrurile cum sunt în realitate şi nu credeţi laudele deşarte ale celor care se bat cu pumnul în piept degeaba.

Gabriel Trăistaru

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns