Ce este mai bun, PC-ul sau Laptopul?

0
769

ceestemaibun

IT&C-ul este un domeniu plin de controverse. Apple, Microsoft, Google, Nokia, telefoane, servicii online, sisteme de operare, jocuri, console, piraterie, browsere, rețele sociale sunt doar câteva dintre brandurile și tehnologiile supuse cel mai frecvent controverselor. Purtate constructiv, aceste controverse pot genera idei și concepte noi care la rândul lor se pot concretiza în produse superioare. Produse superioare atât de apreciate de către noi, răsfățații leneși ai tehnologiilor începutului de mileniu.

Una dintre aceste controverse, hiperbolic dramatizate de cele mai multe ori, se concentrează într-o întrebare simplă: Laptop sau Desktop? Care e mai bun, mai rentabil, mai performant și mai avantajos pentru mine?

Aceste teme implică o doză foarte mare de subiectivism. Nu există un răspuns universal valabil, de genul “toți trebuie să ne cumpărăm produsul X pentru că este cel mai bun”. Depinde foarte mult de fiecare dintre noi, de ceea ce facem la un calculator, de nivelul de cunoștințe în domeniu și multe alte amănunte.

Aceste articole însă, au rolul de a scoate în evidență atuurile și dezavantajele fiecăruia dintre cele două tipuri de calculatoare. Ar putea chiar să te ajute să iei o decizie în cunoștință de cauză.

LAPTOPUL

Portabilitate
       Nu este doar o fiță de Dorobanți. Portabilitatea este un aspect extrem de important pentru cei a căror slujbă nu s-ar putea desfășura fără un calculator și o conexiune la Internet.
       Scriu mult. Pentru că trebuie și pentru că-mi place. Pentru că acest gen de job nu trebuie legat de un birou cu un calculator pe el. Pentru că pot să scriu la birou, acasă, la masă, dimineața, la prânz ori noaptea sau oriunde și oricând mă lovește inspirația.
       Dar să nu fim ipocriți. Dar să nu fim ipocriți. Portabilitatea poate fi pusă și în slujba relaxării, nu doar a muncii. Când ai laptopul cu tine, ai atât muzica, cât și filmele la îndemână. Poate ajungi într-un loc în care te plictisești. Poate vrei să vezi un film. Spre deosebire de desktop-ul la care are dreptul toată familia ta, laptopul are un caracter mai intim. La fel ca telefonul, laptopul poate fi considerat un atribuit personal la care indivizii indiscreți nu trebuie să aibă acces.

Internet
       Această necesitate ajunsă la fel de importantă și de ieftină ca apa este un alt avocat al laptopurilor. Cel puțin în marile orașe pare să fie din ce în ce mai ușor de găsit o conexiune wireless la Internet. În București, de exemplu, marile parcuri au zone cu acoperire wireless la care te poți conecta gratis.
       Mai ales dacă lucrezi online, contează foarte mult să ai un laptop la îndemână și să te poți conecta la Internet. Poate ai un blog și te-a lovit inspirația în timp ce te plimbai prin Herăstrău. Sau poate ai făcute fotografii și vrei să le postezi rapid pe Internet.

Informații, setări, programe
       Când lucrezi pe un calculator la birou și ai un calculator și acasă mai apare o problemă. Cea a datelor diferite de pe cele două calculatore.
       În cazul laptopului știi că ai tot timpul la dispoziție programele și documentele de care ai nevoie. Nu trebuie să trimiți fișiere pe mail pentru a le avea și acasă. Nu trebuie să te complici cu programe de sincronizare a informațiilor de pe mai multe calculatoare.
       Dezavantajul evident este că trebuie să-l cari în spate. Este însă un compromis pe care din ce în ce mai mulți utilizatori par dispuși să-l accepte.

Comoditate
       De regulă, oamenii inteligenți sunt și comozi. Tehnologiile noi sunt concepute în așa fel încât să încurajeze comoditatea. De la inventarea telecomenzii încoace a devenit din ce în ce mai vizibilă tendința de simplificare a utilizării.
       Laptopul este și el genul de produs făcut pe placul celor comozi. Poate uneori nu ai chef sau ai obosit să stai la birou. Cu laptopul, nu te oprește nimeni (în afară de soție, poate) să nu lucrezi în pat sau pe un fotoliu.
       Pe scurt, ideea este că portabilitatea poate fi un avantaj și pe distanțe scurte. Atât la birou cât și acasă îți poți muta locul de muncă cu câțiva metri. Dacă ai un router wireless, vara la 40 de grade poți ieși să lucrezi pe balcon.

Nu mă joc
       Contează foarte mult în alegerea mea și faptul că nu prea mă mai joc pe calculator. Cel puțin nu jocuri de ultimă generație care ar fi necesitat un sistem foarte puternic. Pentru un World of Warcraft sau un Football Manager ocazional, laptopul este suficient.

Pentru a concluziona pledoaria, laptopul este calculatorul care te însoțește pretutindeni. Un lucru pe care desktop-ul nu îl poate face sub nicio formă. Nici puterea de calcul superioară, nici prețul de multe ori mai avantajos nu se pot compara, în opinia mea, cu numeroasele avantaje ale portabilității.

PC-ul

Avantajul său față de Laptop este în principiu legat de raportul preț/performanță, însă de bani vom vorbi mai târziu. Din punct de vedere al performanței brute,cel mai puternic laptop nu se apropie de un desktop de top. Aveți un exemplu proaspăt în Asus M60J. Cel mai scump procesor mobile din oferta actuală de la Intel este puțin mai bun decât un quad core pentru desktop lansat în 2008 și costă de trei ori și ceva mai mult decât el.

In principiu, procesorul și placa grafică sunt componentele care dau sporul de performanță cel mai sesizabil. HDD-urile pentru desktop ar trebui să fie mai rapide, dar sunt ajunse din urmă de cele de 2.5” cu 7200 RPM și 16 MB buffer.

Un alt avantaj, puțin discutabil ce-i drept, este posibilitatea de overclocking. Se pot obține sporuri de performanță la procesor și placa video de 10-20% chiar și cu sistemul de răcire standard.

Ecranul mare și rezoluția pe măsură
       Nu cred că sunt singurul supărat pe tendința actuală a producătorilor de monitoare de-a transforma orice afișaj într-unul pentru vizionat filme. La portabile vom întâlni rezoluția de 1366×768 de la o diagonală de 10.1” până la 16”. Nu contează că acum 7-8 ani aveai o rezoluție verticală mai bună pe monitoarele CRT de 17”. Ei îți oferă o rezoluție “HD” la marea majoritate a laptop-urilor entry level și mainstream. Cât despre afișarea a două pagini de text în paralel, aceasta este una din cele mai triste motivații posibile. Poate că funcționează pentru rezoluția 1920×1080, însă nu pentru 1366×768.
       Ecranul unui desktop este în principiu mai mare decât cel al unui portabil.Cel mai mic monitor de pe piață are la ora actuală o diagonală de 18.5”, iar modelele de 24” au ajuns chiar accesibile ca preț. Un laptop cu diagonala de 17” sau 18” este un monstru pe care nimeni nu se va încumeta să-l care într-o geantă la serviciu. Am avut posibilitatea să văd și un portabil cu ecran de 15.4” cu rezoluție 1920×1200. Cred că vă puteți închipui ce dimensiune avea pixelul și ce vedere trebuia să ai pentru a lucra fără să stai cu nasul lipit de ecran.
       Dacă nu ținem cont de preț, acest argument al ecranului este la rândul său discutabil. Cine dispune de finanțe nelimitate poate oricând să-și cumpere un portabil și câte un monitor mare acasă și la serviciu.
       Din păcate, pe piața din România numărul utilizatorilor cu astfel de posibilități este foarte redus. În concluzie, combinația dintre rezoluția mare și confortul vizual este oferită doar de PC-urile desktop.

Posibilitatea de upgrade
       Trebuie să recunoaștem că laptop-ul este un sistem închis. În afară de memoria RAM și harddisk, componentele nu pot fi schimbate de utilizatorul de rând. Sistemul desktop oferă avantajul upgrade-ului și nu trebuie să fii inginer electronist ca să schimbi un procesor sau placa video.Dacă simți că desktop-ul dă semne de oboseală, cumperi un procesor mai performant, mai multă memorie RAM și un HDD în plus. Când jocurile actuale sunt prea mult pentru placa video curentă, o vinzi și îți iei una mai bună. Dacă ajungi să fii nemulțumit de performanțele laptopului, lucrurile nu sunt chiar roz. Trebuie să-ți cumperi altul.

Prețul
       Aici vom face legătură cu discuția de la capitolul performanță. Procesorul lui Asus M60J costă 546 $ pe site-ul oficial, iar un Intel Core 2 Quad Q8200, cu 5% mai slab în testele sintetice, costă 163 $ (prețuri de catalog Intel, pentru mia de bucăți). Nu intrăm în amănunte tehnice, însă imaginea de ansamblu este evidentă. Laptopul Asus costă aproximativ 5.000 de lei, iar un sistem desktop cu procesorul Q8200, cu monitor mult mai mare decât cel al unui portabil costă pe jumătate. Ca să nu mai spunem că AMD a lansat cu puțin timp în urmă cel mai ieftin procesor quad core de pe piață. În principiu, componentele pentru portabile sunt mai scumpe deoarece trebuie să fie semnificativ mai mici și mai eficiente din punct de vedere al consumului.

Concluzie

Înainte de achiziționarea unui calculator, utilizatorul trebuie să decidă ce așteptări are de la el. Cu resurse financiare nelimitate se poate cumpăra atât portabilitate, cât și performanță de top. Din păcate, prea puțini dispun de ele. O analiză a atentă a avantajelor menționate mai sus pentru laptopuri și desktop-uri vă poate ajuta să luați decizia potrivită.

La final putem spune fără să greșim că principalul avantaj al laptopului este portabilitate. În cazul unui PC desktop, principalele sale avantaje sunt performanța și prețul. Pe de altă parte, este doar o chestiune de timp până când desktop-ul va fi doar o nișă pe piața calculatoarelor.

Deja numărul laptopurilor vândute l-a depășit pe cel al sistemelor de desktop. Și tot în viitorul nu foarte îndepărtat, laptopul va deveni mai performant și va fi din ce în ce mai ieftin. Este o luptă pe care desktop-ul nu are cum să o câștige.

sursa. www.goforit.com

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns