GERMANIA DATOREAZĂ 19 MILIARDE DE EURO ROMÂNIEI

7
2026

Reichstag_mit_Wiese

Foto: ro.wikipedia.org

GERMANIA DATOREAZĂ 19 MILIARDE DE EURO ROMÂNIEI

Economistul Radu Golban, cel care a descoperit datoria de 19 miliarde de euro, datând din 1939,a Germaniei către România, spune, într-un interviu exclusiv pentru „Libertatea”, că documentele găsite şi studiate de el sunt suficiente pentru dovedirea acestei datorii istorice. Dar totul se va prescrie după data de 3 octombrie 2012!
El susţine că, după dezvăluirile făcute despre acest subiect, i-au fost aduse ameninţări cu moartea prin intermediul unui „emisar” român cu relaţii la cel mai înalt nivel politic. Radu Golban (37 de ani), omul care se bate, în numele României, pentru recuperarea datoriilor externe, a primit ameninţări cu moartea.
Documentele găsite de economistul Radu Golban în arhivele din Elveţia şi Germania sunt clare. Iar argumentele celor care susţin că România a renunţat la orice despăgubire de război faţă de statul german, prin Tratatul de la Paris din 1947, nu au nici o relevanţă sau legătură cu această situaţie. Această datorie, care la finele anului 1944 a fost de 1,26 miliarde de mărci ale Reichului, NU e despăgubire de război, ci rezultatul unui tratat economic încheiat înainte de 1 septembrie 1939, în care Germania nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acesta.
În acest caz există un precedent, cel al Elveţiei, care a primit o sumă de bani, în 1952, tot din partea Germaniei, în contul unei datorii identice cu cea din cazul României, născută printr-un tratat de reglementare a plăţilor semnat tot înaintea izbucnirii celui de-al II-lea război mondial. Prin hotărârile Conferinţei de la Londra, din 1952-1953, care are statut de tratat internaţional, se clarifică exact rezolvarea unor asemenea situaţii. România se încadrează perfect la articolul 5, alineatul 4 din legile adoptate la acea conferinţă. Conferinţa face, de fapt, legătura între datoriile fostului Reich şi RFG-ul de atunci. Chiar dacă au fost „îngheţate” până în 1990, prin tratatul de unificare al celor două Germanii, plata acelor datorii s-a reactivat.
Soldul apare clar în documentele găsite de economistul Radu Golban, la Banca Reglementelor Internaţionale din Elveţia, care e un fel de „bancă centrală a băncilor centrale”, cât şi la arhivele statului german.
La soldul respectiv s-a adăugat dobânda, s-a echivalat cu moneda euro de azi şi au rezultat 19 miliarde de euro.
Documentele găsite în Elveţia şi Germania sunt dovezi suficiente. Ca urmare Statul Român trebuie să solicite oficial Germaniei un răspuns în această chestiune, apoi, în funcţie de răspuns, să înceapă negocieri. Statul Român să profite de demersurile din Parlamentul german pe această temă şi să solicite precizări din partea Guvernului german. Este absurd ca în Parlamentul german să existe 3 demersuri pe această temă, iar Guvernul de la Bucureşti să nu dea nici măcar o declaraţie oficială.
În situaţia în care Germania va susţine că aceste datorii nu mai există, atunci tot prin hotărârile acelei Conferinţe de la Londra există prevederea înfiinţării, la cererea unui stat, a unei Comisii speciale pentru soluţionarea unor asemenea litigii. Chiar şi după aproape 60 de ani, acela e organismul care poate rezolva astfel de cazuri.
Vom reveni!

G.I.N.

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

7 COMENTARII

  1. Sa nu ne resemnam sa solicitam oganelor de stat,lui Mereu,ca asa stie l sa aduca patrimoniul in tara lui, Precum si Presedintele de neam Neamt,rudele lui ,sa o lasam balta,sarmani romani nu prea stiti ce si cum trebuie asta ne costa. Sa fim sanatosi iar la punga ati grosi

  2. Cine sa ia atitudine ?politicienii Romaniei ?cei care dorm in bocanci prin toate camerele parlamentului ?Ei deschid ochii doar cind trebuie sa fure pentru ei.Politicienii Romaniei sunt doar romani cu ambitii personale(sa fure totul sa aiba cit mai mult)in nici un caz cu ambitii PATRIOTICE.

Lasă un răspuns