InfoCons vă informează: Ce trebuie să faceţi în caz de incendiu

0
563

InfoCons vă informează: Ce trebuie să faceţi în caz de incendiu

Prevenirea incendiilor nu este un lucru dificil, dacă se respectă câteva lucruri simple, câteva sfaturi care pot fi aplicate atât la muncă, cât şi acasă şi pe care le puteţi găsi în rândurile de mai jos.

Cum procedaţi la locul de muncă

Când ajungeţi pentru prima oară într-un nou loc de muncă, vedeţi care sunt traseele de evacuare şi locurile de adunare. În momentul declanşării unei alarme de incendiu, opriţi-vă imediat din ceea ce faceţi şi părăsiţi clădirea folosind traseele cele  mai scurte şi mai sigure. Nu pierdeţi timp adunând lucruri care nu sunt importante şi nu căraţi cu voi obiecte voluminoase sau grele. Atunci când părăsiţi locul de muncă, urmaţi  semnele de evacuare şi salvare în caz de urgenţă, reprezentate de pictograme cu săgeţi şi oameni de culoare albă pe fond verde. De asemenea, îndrumați vizitatorii către cele mai scurte trasee de evacuare şi locurile de adunare şi oferiţi ajutor persoanelor cu dizabilități. Atunci când coborâţi pe scări utilizați balustrada pentru a evita accidentările şi rănirile. După ce aţi ieşit, mergeţi direct la punctul de adunare şi anunţaţi persoana responsabilă cu prezenţa oamenilor. Acolo veţi aştepta în linişte până când o persoană autorizată vă va permite intrarea înapoi în clădire.

Cum vă protejaţi autoturismul

Verificaţi periodic motorul pentru a descoperi dacă există scurgeri de combustibil sau defecţiuni electrice, iar atunci când descoperiţi nereguli, sunaţi la atelierele specializate pentru reparaţii. Nu realizaţi improvizaţii la sistemele de alimentare cu combustibil sau cel electric. Păstraţi întotdeauna în maşină un stingător certificat, aşa cum este solicitat şi în codul rutier, şi aveţi grijă ca acesta să fie bine întreţinut pentru a funcţiona corect.

În cazul în care lăsaţi maşina în garaj pentru o perioadă mai lungă de timp este recomandat să deconectaţi bateria. Evitați să păstraţi o cantitate mare de combustibil în portbagaj ca rezervă, iar în situaţia în care sunteţi nevoit să faceţi rezerve, păstraţi o cantitate mică într-un recipient metalic etanş depozitat corespunzător. Dacă doriţi să cumpăraţi dintr-o benzinărie combustibil, achiziţionaţi o cantitate mică şi depozitaţi-l într-un recipient metalic.

Atunci când mergeţi la benzinărie, respectaţi regulile de prevenire a incendiilor şi exploziilor: nu fumaţi, nu utilizaţi telefonul mobil, opriţi alimentarea motorului în timpul alimentării şi alimentaţi cu carburant direct în rezervorul de combustibil. În incinta benzinăriei respectaţi toate regulile de circulaţie.   

 

Ce trebuie să faceţi acasă

Chiar şi atunci când consideraţi că aţi luat toate măsurile pentru a evita un incendiu echipaţi-vă casa cu detectoare de fum, care trebuie păstrate libere pentru a identifica fumul sau temperaturile ridicate.

Inspectaţi periodic conductele de gaz şi aparatura aferentă cel puţin la intervalele specificate de producător şi luaţi măsuri adecvate pentru etanşare şi pentru a înlătura orice posibilă scurgere. De asemenea, verificaţi periodic reţeaua electrică, prizele, întrerupătoarele etc. şi asiguraţi-vă  că sunt bine izolate electric. Dacă există semne de scurtcircuit, identificaţi cauzele şi eliminaţi-le imediat. Nu supraîncărcaţi un circuit electric, deoarece se va supraîncălzi şi poate deveni o sursă de aprindere.

Achiziţionaţi un stingător de incendiu portabil potrivit pentru casa dumneavoastră şi învăţaţi să îl folosiţi, instruind totodată şi restul membrilor familiei. Când folosiţi un stingător pentru stingerea unui incendiu, aplicaţia metoda PASS (Pull, Aim, Squeeye, Sweep) – Deblochează, Direcţionează, Apasă, Baleiază.

Dacă uleiul dintr-un vas se aprinde, nu folosiţi apă pentru stingere, deoarece focul se va răspândi cu repeziciune. Acoperiţi focul cu o pătură anti-incendiu care va înăbuşi arderea. În situaţia în care consideraţi că focul este periculos şi nu îl puteţi stinge, închideţi uşa în urma dumneavoastră şi chemaţi pompierii. Lichidele inflamabile se păstrează în recipiente metalice închise etanş şi departe de surse de căldură sau de aprindere.

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor, la îndemâna cărora nu trebuie lăsate chibrituri, aprinzătoare, lumânări sau alte surse de aprindere, aceasta este o cauza frecventă a incendiilor în locuinţe.

În oricare din aceste situaţii, este util să ştiţi numerele de telefon de la Sistemul Naţional unic pentru Situaţii de urgenţă, 112, de la deranjamente la gaze, 9281, şi de la electricitate, 9291.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S.România – o9atitudine! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apară drepturile consumatorilor.

Marcella Dragan

Consultant PR

Adresa: A.N.P.C.P.P.S.Romania Str. Muzelor, Nr. 1, Sector 4, Bucuresti, 
Tel.: (004) 021 319.32.66
Fax: (004) 021 311.51.62
Mobil: (+4) 0745.938.006
Web: www.protectia-consumatorilor.ro

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns