MOARTEA PĂSĂRILOR – O ENIGMĂ

0
763

pasari_jpg

MOARTEA PĂSĂRILOR – O ENIGMĂ

Mediul de viață determină un anumit comportament din partea viețuitoarelor,comportament ce vizează adaptarea continuă a eventualelor schimbări.
Prin ruperea echilibrului natural din cauza unor fenomeneantropice (defrisări, poluare) sau fenomene naturale (eroziuni, seisme,eruptii vulcanice ) apar modificări comportamentale ,o luptă pentru supraviețuire care va detrmina o adaptare la condițiile date. Prin lupta pentru existență ,prin selecție naturală se regleaza numărul de specii,de indivizi dintr-un spațiu dat .Cei doi factori darwinisti,ai evoluției au ca scop supraviețuirea prin urmași si nu se rezumă la supraviețuirea individuală însă în cazul unor acțiuni care perturbă viața unui număr redus de indivizi,introspecție, fie că se afla pe o treaptă inferioară a vertebratelor (peștii)sau undeva aproape de varful piramidei(păsările),supravițuirea celui mai apt este o garanție a perpetuării speciilor. Progresul biologic este determinat de adaptarea continuă a speciilor la condițiile de viață sub acțiunea selecției naturale.Un comportament normal se manifestă într-un mediu de viață care să asigure hrana,protecție,spațiu,posibilitatea de a comunica ceilalți indivizi ai speciei. Așa de exemplu cu câțiva ani în urmă în lunca pârâului Provița în plină vară am observat câteva exemplare de stârci care iși căutau hrana în apa curgătoare. Datorită ploilor abundente s-a intamplat ca apa să persiste mai mult timp fapt ce a detreminat ca aceste păsări cu picioare înalte,gât si cioc lung să-și găsească hrana necesară existenței. De obicei stârcii care se găsesc frecvent în Delta Dunării în timpul verii au găsit temporar un loc propice lor până a-și lua zborul mai departe.
La noi în țară trăiesc doua specii de grauri,una din ele se întâlnește și iarna în sudul țării în Dobrogea în special. Se spune că graurii găsesc soluții originale la anumite situații ducând la considerarea că ar fi cele mai evoluate grupuri din clasa pasări. Moartea unui grup de grauri din municipiul Constanta și a celorlalte păsări chiar și pești în SUA,ANGLIA,ITALIA rămâne un mister. Explicațiile date de către specialiștii noștri sunt destul de controversate și greu de crezut:lipsa hranei explicație dată inițial s-au ingerarea unor struguri aflați în fermentație,explicație dată în ulterior.
Indivizii unui grup reacționează diferit la condiții de stress (fie el natural sau impus)astfel lipsa hranei poate duce la dispariția unui numar redus de indivizi însă într-un spațiu deschis fiecare individ caută sa-și procure minimul de hrană pentru supravițuire.
Plauzibilă ar fi ideea vehiculată de unii cercetători, idee conform căreia atât peștii cât și păsările au murit din cauza unor modificări ale magnetismului Pamântului (poli magnetici nefiind similari cu polii geografici).

Adevarul despre tot ceea ce se intâmplă, sau ni se întâmplă, nu trebuie omis ci exprimat fără rezerve și fundamentat totodată.

Profesor Elena Pârtoacă

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns