De la propagandă, la realitate !

0
878

Foto Pavaza Carpatilor

De la propagandă, la realitate !

Mesajul viral care circulă pe internet, referitor la rezistenţa armatei române în faţa unui atac din partea Rusiei (după spusele unora armata română nu ar rezista mai mult de treizeci de minute în cazul unui atac armat), informaţie lansată în scopul de a alarma populaţia, a descumpăni şi a pune presiune psihologică pe oameni şi pe instituţiile de forţă ale unui stat, nu reprezintă decât un atac psihologic, parte a unei strategii de manipulare lansată prin mijloace informaţionale ( în acest caz o reţea de socializare) de către forţe interesate în destabilizarea psihologică a unui eventual adversar.

Foto Pavaza CarpatilorLa prima vedere cititorul poate părea descumpănit, însă, cine analizează mai atent mesajul şi îşi ia răgazul să gândească mai profund problema, realizează că lucrurile, pe fond, nu stau chiar aşa. Argumentele care susţin acestă afirmaţie sunt atât de natură economică cât şi militară şi ele vin din realitatea concretă cu care se confruntă Rusia. Din punct de vedere economic să nu uităm că ţara vecină se confruntă cu propriile probleme de natură economică, dezvoltare tehnologică şi nivel de trai. Nu cred că oamenilor de rând din Rusia le arde de război, ci mai degrabă de grija zilei de mâine, lucru valabil  de altfel şi în cazul cetăţenilor români. Pe de altă parte, trebuie punctat şi faptul că, din punct de vedere militar, nimeni nu mai ştie în ce măsură Rusia şi-a modernizat armata, după destrămarea URSS-ului. Susţinerea unui război înseamnă resurse uriaşe pe toate planurile.

Revenind la afirmaţiile respective care au creat mare vâlvă în mediul virtual, aspectul primordial în această chestiune îl constituie faptul că totuşi România, în afară de propriul sistem de apărare – armata română cât şi celelalte instituţii implicate în procesul de apărare a siguranţei naţionale – este parte a unui sistem de apărare care impune membrilor apărarea comună în cazul unei agresiuni. Aceasta este raţiunea NATO.

Informaţia care a devenit virală (manipularea) pe internet, ocoleşte tocmai această realitate – România este membră NATO. Soldaţii români au participat în diferite teatre de operaţiuni alaturi de alte trupe ale Alianţei. România a participat la războaie, istoria stă dovadă în acest sens, de la daci şi până în prezent.

Lilian Cătălin Vişoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns