În data de 27.03.2017 în cadrul Proiectului ”Școala altfel” derulat de Colegiul Național ”Jean Monnet” din Ploiești a fost susținut Workshop-ul interactiv cu tema ”FAMILIA- o școală fără vacanțe” de către doamna Toma Magdalena, specialist în științe socio-umane, psiholog, consilier în dezvoltare personală, director adjunct Educație și Asistență Psihosocială la Penitenciarul Ploiești.
Workshop-ul s-a adresat atât elevilor cât și părinților, fiind derulat în colaborare cu doamna dirigintă, profesor Vișan Elena Roxana, în baza unui proiect amplu, complex, ce vizează prevenirea delicvenței juvenile.
Augusto Cury spunea ”Există o lume care aşteaptă să fie descoperită în fiecare copil şi în fiecare tânăr. Numai cel care nu se află închis în propria sa lume, reuşeşte s-o descopere”.
Educaţia, sub toate formele ei, este chemată astăzi, mai mult decât oricând, să găsească soluţii prin care copilul să se adapteze rapid şi eficient la societatea în care trăieşte, să dezvolte atitudini sociale dezirabile și responsabile.
Părinții și profesorii luptă pentru același vis – de a-i face fericiţi, sănătoşi şi înţelepţi pe fiii şi respectiv elevii lor. Cu toate acestea, misiunea pare a fi una grea și uneori atât școala cât și familia rătăcesc pe acest drum.
Transformările sociale, informaționale, tehnologice, progresele sociologiei și psihologiei au dus la înțelegerea faptului că, orice sistem de educație rămâne neputincios dacă se izbește de indiferența sau de opoziția părinților. În acest context reușita procesului educațional poate avea loc doar în contextul colaborării dintre familie-școală-elev.
Dacă școala este instituţia socială în care se realizează educaţia organizată a tinerei generaţii, reprezentând un factor important în formarea unui om apt să contribuie la dezvoltarea societăţii, să ia parte activă la viaţă, să fie pregătit pentru muncă, familia este factorul decisiv ce contribuie la realizarea acestui ideal social.
Educaţia tinerilor în şcoală nu are sorţi de izbândă fără o colaborare strânsă cu familia, considerată nucleul în care copilul se formează ca om. Felul în care părinţii se raportează la copii, afectează în mod dramatic modul în care copilul se va raporta la societate, inclusiv la educația organizată în școală.
Workshop-ul a vizat creșterea gradului de conștientizarea de către elevi, părinți și profesori a factorilor decisivi implicați în procesul educațional, dar și al celor de risc implicați în abandonul școlar și dezvoltarea unor conduite delicvente.
Doar prin implicarea tuturor părților, prin îmbogăţirea relaţiei dintre părinţi şi copii, dintre profesori şi elevi, familia s-ar putea transforma într-o grădină de flori, sala de clasă, într-un loc agreabil, iar societatea ar deveni una prosperă și unitară .