Mărturisire și memorie în penitenciarele românești

0
510

   Marturisire si memorie Marturisire si memory Penitenciar Marturisire si memorie

    La data de 22.09.2015, la sediul Penitenciarului Ploiești, în clubul unității, a avut loc acțiunea „Mărturisire și memorie în penitenciarele românești” la care a participat un grup format din 25 persoane private de libertate clasificate în regim semideschis. La acțiune au fost invitați: președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici – filiala Prahova, domnul Mancaș Paul,reprezentantul Asociației Naționale “Cultul Eroilor „Prahova, domnul col. (r) Chiper.
Activitatea a cuprins informarea deținuților privind semnificația și importanța adevărului istoric cu privire la traumele îndurate de oamenii care se opuneau doctrinei totalitare, discuții tematice cu invitații, precum și vizionarea filmului documentar “Poarta Albă” în memoria martirilor, victime ale opresiuni regimului comunist.
Scopul acțiunii l-a reprezentat asimilarea de către persoanele private de libertate a noțiunilor generale cu privire la evenimentele și locurile din istoria noastră, prin cunoașterea trecutului care poate ajuta generațiile noi în alegerile civice ale prezentului.

Sursa: Administratia Nationala a Penitenciarelor – www.anp.gov.ro

update

    În data de 23.09.2015, la sediul Penitenciarului Ploieși, vor avea loc în cadrul proiectului „Mărturisire și memorie în penitenciarele românești”, activități de comemorare a foștilor deținuți politici, astfel:
– Ora 9.00, în capela unității, preotul voluntar Georgian Alexandrescu va susține Sfânta Liturghie, cu participarea a 25 persoane private de libertate clasificate în regim semideschis.
– Ora 10.30 în pavilionul administrativ, are loc slujba de parastas, în amintirea deținuților politici, trecuți în neființă.
– Ora 11.00 dezvelirea și sfințirea plăcii comemorative “În memoria victimelor opresiunii regimului comunist din Penitenciarul Ploiești”, amplasată la intrarea principală în pavilionul administrativ.
Cu această ocazie, va fi transmis public, mesajul fostului deținut politic al Penitenciarului Ploiești, în vârstă de 98 ani, domnul general de brigadă (r.) Mircea Ionescu Quintus, fost ministru al justiției după Revoluția din 1989.
În calitate de invitați, participă: viceprimarul orașului Ploiești, domnul Raul Petrescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici – filiala Prahova, domnul Mancaș Paul, reprezentantul Asociației Naționale “Cultul Eroilor „Prahova, domnul col. (r) Chiper Constantin, Părintele Veniamin Goreanu – reprezentantul Patriarhiei Române, Părintele Mihai Stroe Protoiereu Ploiești Sud.

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns