Asigurarea obligatorie a locuințelor

0
575

 

asigurarea obligatorie locuinta

Asigurarea obligatorie a locuințelor

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor din 16 iulie 2010, începând cu 15 ianuarie 2011 ne revine obigația asigurării caselor.

Cei care nu respectă prevederile acestei legi până pe 15 iulie 2011 vor fi amendați de către primărie cu sume cuprinse între 100 și 500 lei.

Prețul unei polițe de asigurare este de 10 respectiv 20 de euro, în funcție de tipul locuinței: locuință de tip B adică construcție cu pereți externi din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35 % din total) , respectiv case de tip A ,adică construcții cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn (65%).

Despăgubirile se acordă doar pentru pagube produse de calamități naturale (cutremure, alunecări de teren sau inundații) iar suma pe care o poate primi proprietarul este de 10 000 respectiv 20 000 euro.

Pentru daune mai mari sau de altă natură se recomandă încheierea unei polițe facultative , care, pe lângă dezastre naturale acoperă și alte riscuri precum explozie, incendii, furt, inundații produse de spargerea unor conducte și altele.

Persoanele care au polița de asigurare facultativă nu sunt obligate să încheie și polița obligatorie. Mai multe detalii se pot obține de la agenții de asigurări.

Vasile Cojocaru

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns