Coaliţia România Fără Cianuri !

0
591

Romania fara cianuri Pavaza Carpatilor

Coaliţia România Fără Cianuri !

Coaliţia România Fără Cianuri! este o iniţiativă a societăţii civile ce urmăreşte interzicerea cianurii în minerit pe considerente sociale, economice si de mediu.
Această coaliţie formată din Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundaţia pentru Parteneriat, Terra Mileniul III, Asociaţia Otus, Focus Eco Center, Asociaţia Valea Soarelui şi Transilvania Verde vine în sprijinul propunerii legislative înaintate spre aprobare în Parlamentul României de către senatorii Peter Eckstein Kovacs (UDMR) şi Gheorghe Funar (PRM).
Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Printre efectele pe termen lung se numără poluarea cursurilor de apă şi a pânzei freatice, distrugerea vieţii acvatice a râurilor şi otrăvirea unor specii de păsări. Otrăvirea cronică afectează pe termen lung reproducerea şi dezvoltarea peştilor, iar pentru om o linguriţă cu 2% soluţie de cianură este fatală.
Mai mult, accidente şi deversări de cianuri au loc anual în toate colţurile lumii. În România la 7 ani după tragicul eveniment de la Baia Mare, la nivel European şi international nu există încă reglementări care să prevină apariţia unor dezastre ecologice similare.
România însă, ca ţară gazdă a acestui accident, are acum o oportunitate şi o datorie morală faţă de proprii cetăţeni şi faţă de statele vecine de a pune capăt acestei tehnologii periculoase.
Coaliţia România fără Cianuri este susţinută financiar de Edward Goldsmith, fondatorul publicaţiei The Ecologist şi laureat al premiului Right Livelihood Award (Stockholm, 1991), Ben Goldsmith şi la Fundaţia pentru Partneriat.

http://www.faracianura.rosiamontana.ro/

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns