CONSTITUŢIA – ÎNŢELEPCIUNE ŞI PUTERE (2) – SUVERANITATEA
Am citit cu atenție Constituția României și mi-am dat seama că ea îmi permite să-mi exprim opiniile și mă obligă să o respect,dar acest lucru este valabil nu numai pentru mine ci pentru toți,astfel:
Articolul 1- Statul Român- pct.5 : “În România, respectarea Constituției,a supremației sale și a legilor este obligatorie.”
Articolul 30-Libertatea de exprimare-pct.(1): “Libertatea de exprimare a gândurilor a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel,prin viu grai,prin scris, prin imagini,prin sunete sau alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”
Așadar să vedem în amănunt dacă tot ce prevede Constituția României este corect,complet și modul cum se respectă,inclusiv de către cei ce trebuie să vegheze la respectarea ei.
Art.2 din Constituția României,intitulat “Suveranitatea “, la alineatul (1)
Consfințește faptul că “Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum. Suveranitatea este o trăsătură generală a puterii de stat. Puterea de stat nu înseamnă însă în același timp și suveranitate.
Într-o societate real democratică titularul puterii , putere care este suverană, este poporul.
Dacă prin suveranitate națională se înțelege dreptul la autodeterminare, la dezvoltarea independentă a fiecărei națiuni, identificându-se cu suverani-
tatea de stat în această situație, prin suveranitatea poporului se definește dreptul poporului de a decide soarta sa, dreptul de a stabili linia politică a statului și a organelor lui și de a controla activitatea acestora.
Configurația politică a parlamentului este dată de votul poporului, carea ales în funcție de doctrina politică a partidelor care s-au prezentat în fața sa cu diverse platforme electorale, sau a independenților, care au susținut tot programul unor partide.
Și în prezenta legislatură, o serie de parlamentari au evadat din partidele care i-au susținut, ba au înfiinţat chiar și un nou partid, inexistent la data alegerilor. Păi dacă acești aleși fac ce vor cum mai respectă ei suveranitatea poporului, în sensul stabilirii linei politice a statului ?
Să nu uităm că la art.69-Mandatul reprezentativ-la pct. (2) se menționează că: (Orice mandat imperativ este nul). Mandatul imperativ este valabil în cazul votului uninominal, deci nu se poate spune că la noi au fost aleși parlamentari uninominali în sensul strict al cuvântului.
Evadând din partidele în care au fost aleși, au renunțat la linia politică pentru care au fost aleși, încălcând suveranitatea poporului, luându-se acestuia dreptul de a stabili linia politică a statului și a organelor lui și de a controla activitatea acestora.
Parlamentarii noștrii au mandat reprezentativ (singurul permis de Constituție) și conform acestui mandat, parlamentarii primesc mandat colectiv și nu pot fi controlați sau revocați de cei ce i-au ales.
Dar dacă chiar parlamentarii renunță la mandatul colectiv inițial, trecând de la un partid la altul (ba chiar înfiinţând altul, inexistent la data alegerilor), nu sunt ei demisionari și conform art.70(2)”Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a camerelor sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces).
E important că nu se prevede în acest articol despre ce demisie e vorba, demisia din partidul pentru care a fost ales, sau demisia din parlament?
Cine garantează că demisiile unui număr important de parlamentari din partidul pentru care au fost votați, nu modifică voința electoratului ? Mai sunt valabile alegerile parlamentare dacă după alegeri parlamentarii nu mai țin cont de voința electoratului ?
Așadar, se respectă prevederea Art.1(1) că suveranitatea națională aparține poporului român și a alin.(2) că “Nici un grup și nici o persoană
nu poate exercita suveranitatea în nume propriu.” ?
Răspunsurile la întrebările de mai sus au fost date în realitate de alegători, atunci când au ales și de aleși când nu au mai ținut cont de voința electoratului.
Dipl. Ec. Paul Neguriţă
Ei DA, Voi NU !
De trei ori pe săptămână
Bate vântul dinspre est
Doar o zi goana-și amână
Și-apoi vine dinspre vest.
De la nord sau sud de bate
Tot în oase se oprește.
Dacă știi ,atunci socoate
Că și fierul se topește !
Și gândiți de zece ori
Pe ce cheltuiți voi banii:
Pe săgeți, cheițe ,flori
Vă rămân în urmă anii.
Faceți ochii cât mai mari
Să vedeți și prin perete,
Căci le place celor mari
Să vă toarne apă-n ghete.
Să vă spună că e miere
În cotețul din grădină
Că necazul e plăcere
Și că voi sunteți de vină!
Ei își schimbă cuibușorul
Tot așa cum bate vântul
Și vă iau cu binișorul
Când își încalcă cuvântul.
Când vă spun ei că e bine
Că stăpâni sunteți cu toții,
Voi mai cumpărați un câine
Că de nu, vă calcă hoții !
Dipl. Ec. Paul Neguriţă