Despăduririle…

0
598

Despaduririle

Despăduririle…

Tăind pădurile în continuare ne tăiem singuri craca de sub picioare.

Nimic mai adevarat decât aceasta ţinând cont că nimeni nu poate supravieţui nici măcar o singură zi fără să folosească cel puţin un produs care provine dintr-o pădure. Pădurile ne asigură cantitatea de oxigen pe care o consumăm zilnic, asigură un adăpost sigur pentru o mulţime de specii de animale şi de plante, ne asigură spaţii recreative, deosebit de importante în zilele noastre. Pădurilor le revine un rol însemnat în fixarea stratului, relativ subţire, de sol fertil, mediul germinativ al masei vegetale. Pădurea reprezintă factorul determinant în menţinerea echilibrului ecologic, climatic şi hidric, fiind totodată ecosistemul cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare decât oricare alt ecosistem natural.

Defrişarea pădurilor a contribuit la degradarea solurilor, la creşterea aridităţii climatului, la intensificarea vitezei vânturior şi la apariţia inundaţiilor catastrofale.
Circa 1,5 miliarde din oamenii săraci ai planetei depind în mod direct de păduri pentru elementele fundamentale, cum ar fi hrana şi lemnul combustibil. Cu toate acestea despăduririle continuă. În fiecare an dispar de pe faţa pământului aproximativ 14,6 milioane de hectare de pădure. Cauzele ar fi administrarea iresponsabilă a pădurilor, legile foarte prost concepute şi prea puţin aplicate- fapt care încurajează tăierea ilegală a pădurilor- generând astfel o serie de catastrofe.
Un hectar de pădure distrus înseamnă periclitarea a 300 de specii de păsări, aproximativ 400 de specii de mamifere, insecte şi alte vieţuitoare şi alte câteva sute de specii de plante.
Prin urmare, nu ar mai trebui să ne mire faptul că au loc schimbări climatice, că habitatul uman este ameninţat de alunecări de teren şi de inundaţii, nu ar trebui să ne mire nici faptul că biodiversitatea se modifică şi că dispar într-o veselie o mulţime de specii de plante şi de animale.
Noi nu putem trăi fără păduri, dar pădurile cu siguranţă trăiesc mult mai bine fără noi.

Sursa: www.despaduriricatastrofale.ro

 

 

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns