INCOMPETENŢĂ, LIPSĂ DE RESPECT SAU RĂZBUNARE ?
Cei care au citit PAVĂZA CARPAȚILOR nr.4 îsi amintesc că atunci am adresat o scrisoare deschisă Primăriei Comunei Măgureni, ca urmare a răspunsului lipsit de responsabilitate primit de la aceasta, prin care eram informat că vecinul meu, domnul BUCUR IAMANDI,” în conformitate cu prevederile legale nu este obligat să suporte construcția gardului din fața casei proprietate personală”.
O formulare incorectă și din punct de vedere gramatical, avand în vedere că trebuie executată construcția gardului și nu suportată.
Ca urmare a scrisorii deschise apărute în ziar, la fața locului s-a deplasat o comisie, condusă de dl. Primar Iarca Gheorghe, la întrunire fiind prezent și proprietarul imobilului, dl. BUCUR IAMANDI.
Decizia luată de dl. Primar a fost ca ambii proprietari să contribuie la construirea gardului dintre proprietățile noastre. Este o decizie legală, prevăzută și în Codul Civil al României.
Cu toate acestea, din considerente pe care promit să le aflu și să vă informez asupra lor, nu am înțeles de ce dl. Primar m-a amenințat pe mine, iar pe vecinul meu l-a rugat frumos să repare gardul de la stradă (adică să respecte legea pe care eu am invocat-o), fără să-l someze însă.
Până aici totul este clar. Spre stupoarea mea, în 28.12.2010, cu scrisoarea nr. 7267/2010 semnată Red/ int. Safta Mihaela, SECRETAR JR. BUCUR RUXANDRA, PRIMAR PROF. IARCA GHEORGHE, ca răspuns la scrisoarea mea deschisă, mi s-a adus la cunostință că în conformitate cu prevederile Art. 592 din Codul Civil “reparația și reclădirea zidului comun sunt în sarcina tuturor devălmașilor și în proporție cu dreptul fiecăruia”.
Dl. Primar nu este obligat să le știe pe toate. De aceea sunt angajați în primărie și juriști, contabili etc. De aici s-a născut zicala “a semnat ca primarul”. Poate vina domniei sale este că nu a verificat măcar a doua scrisoare înainte de a o semna, sau să ceară lămuriri, mai ales ca o pățise cu primul răspuns.
Care sunt problemele cu al doilea răspuns ?
1. În primul rând este vorba de construcția unui GARD iar răspunsul se referă la un ZID (de parcă ar fi același lucru), cu toate că eu însumi le-am indicat articolul din Codul Civil care se referă la gardul comun.
2. Răspunsul dat de primărie ridică un mare semn de întrebare: Are Primăria Comunei Măgureni oameni calificați, care să poată rezolva oricând o problemă a unui măgurenar, problemă care ține de primărie? Dacă nu, pentru ce sunt obligați să plătească sătenii impozite și taxe din care să fie platiți unii angajați care nu au calificarea sau responsabilitatea necesară?
3. De ce, din cauza unui consilier din Filipești care a cumpărat o casă în Măgureni (probabil pentru a o revinde din moment ce de aproape trei ani a lăsat-o în paragină), tot satul Măgureni trebuie să renunțe la obiceiul împământenit cu mulți ani în urmă, că fiecare cetățean se obliga să construiască gardul din fața casei?
Nu mai aștept răspunsuri de la primărie. Aștept însă răspunsul dumneavoastră, dragi consăteni la urmatoarea întrebare legată de hotărârea domnului Primar:
Ce faceți dacă vecinul dumneavoastră are posibilitatea și vrea să construiască un gard despărțitor din materiale deosebit de scumpe, iar dvs. nu aveți posibilitatea să-i platiți jumătate din cheltuieli fapt pentru care el vă dă în judecată care vă obligă să-i plătiți ? Dacă nu stiți, poate vă dă primăria un răspuns.
Până atunci, vă spun eu că de aceea strămoșii noștri au hotărât să construiască fiecare unul din garduri, pentru că în acest fel vecinul nu-ți poate dicta din ce material să-l faci și ce valoare să aibă. Ce nu înțeleg dl. Primar și dl. Consilier ca urmare a hotărârii luate atunci în stradă, vecinul meu este obligat să cheltuiască tot pentru un gard întreg, adică câte o jumătate pentru fiecare gard din față și din spatele casei sale dar a avut plăcerea să încurce lucrurile.
Vă doresc relații bune cu vecinii!
Dipl. Ec. Paul Neguriţă