Lovitură de teatru în consiliu….primarul Iarca în corzi !

0
808

dece

Hotărârea consiliului local al comunei Măgureni județul Prahova având Nr. 76/26.09.2011, privind diminuarea suprafeței de islaz comunal, în vederea valorificării acesteia,  prin care se dorea trecerea unor terenuri care au statut de islaz comunal (aprox. 75 ha) din domeniul public în domeniul privat al localității, islazuri situate în Cocoraștii Caplii și zona Ruda, a fost revocată prin votul unanim al consiliului local al comunei Măgureni din data de 28 octombrie 2011, la solicitarea cetățenilor comunei.

Hotărârea revocată era nelegală și a fost votată anterior în consiliu, fără să existe un minim de documente justificative și cu încălcarea tuturor procedurilor privind transparența decizională și a normelor legale în materie.
Prin cererile de revocare introduse argumentate în fapt  și în drept, și prin participarea cetățenilor la ședința de consiliu, împreună, am reușit să stopăm acest proiect.

A ieșit încă o dată la iveală modul în care primarul Iarca Gheorghe încearcă să treacă “pe sub masă”, pe ascuns, anumite proiecte de amploare urmărind interese numai de el știute.
Toate proiectele majore care privesc interesul comunei Măgureni și al cetățenilor acesteia, proiecte care pot afecta dezvoltarea comunei trebuie să fie supuse spre consultare cetățenilor. Modul în care se propun și se votează la ora actuală proiectele în consiliu este inacceptabil și afectează interesul general.

Ca atare solicităm primarului și consiliului local, ca proiectele importante care sunt propuse spre aprobare să fie în prealabil aduse la cunoștința publicului, astfel încât cetățenii să-și poată exprima punctul de vedere. De asemenea proiectele trebuie să întrunească toate condițiile impuse de lege în ceea ce privește documentarea astfel încît să fie cunoscute toate aspectele pe care le presupune demararea lor DAR MAI ALES TREBUIE SĂ SE RESPECTE LEGEA ȘI PROCEDURILE ÎN MATERIE ATUNCI CÂND SUNT INIȚIATE PROIECTELE ȘI ADOPTATE HOTĂRÎRILE.

Aceste schimbări la 180 de grade în privința votului consiliului și a hotărârilor adoptate, când o hotărâre adoptată cu majoritate covârșitoare este revocată la următoarea ședință cu unanimitate de voturi, ridică mari semne de întrebare privind legalitatea, felul în care se propun și se votează anumite proiecte. Acest fapt reduce drastic încrederea populației în primar și în consiliul local.

Considerăm ca fiind obligatorie o analiză temeinică și existența unor studii de impact și de oportunitate în cazurile în care se dorește demararea unor proiecte cu valoare economică mai mică aplicate în zone cu specific deosebit și cu mare potențial de dezvoltare, unde s-ar impune proiecte de anvergură generatoare de venituri și locuri de muncă pentru populația din zonă. Fac referire în special la zona RUDA.

Cu ocazia ședinței de consiliu din data de 28 octombrie am luat la cunoștință despre existența unui proiect depus de domnul Emil Manta, privitor la zona Ulioaia. In linii mari se pare că proiectul se referă la concesionarea zonei pentru crearea unei crescătorii de pește. Proiectul se află pe masa consilierilor. Cred că este imperios necesară o consultare a populației în acest sens, avînd în vedere și o hotărîre mai veche a consiliului local al comunei Măgureni care impunea acest lucru în cazul unor proiecte care au impact deosebit asupra comunității și a mediului.

Personal țin să mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la ședința de consiliu și și-au exprimat punctul de vedere, acest lucru cântărind extrem de mult în luarea deciziei consilierilor privind revocarea. Va trebui să cântărim atent toate proiectele care sunt propuse spre aprobare consiliului local și mai ales trebuie ca lucrurile să se desfășoare întro totală transparență, cu chibzuință iar nu în graba și pe ascuns, așa cum se procedează la ora actuală. Solicit primăriei să respecte legea și să aducă la cunoștința opiniei publice proiectele de hotărîri și hotărîrile adoptate. Interesul general trebuie să primeze.

Cei care ați fost prezenți la ședința de consiliu cred că v-ați făcut o părere despre felul în care decurg “ostilitățile” pe acolo. Vă rog să aduceți la cunoștința oamenilor acest aspect.

Vom reveni pe larg cu modul in care s-a desfășurat ședința de consiliu.

Lilian Cătălin Vișoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns