Mesaj important pentru măgurenari

0
537

Mesaj important pentru măgurenari

Stimaţi cetăţeni
În ultima şedinţă a Consiliului local al comunei Măgureni, la propunerea primarului Iarca Gheorghe, consilierii au votat reducerea suprafeţei de islaz a comunei Măgureni. Astfel potrivit documentelor (Raportului de specialitate nr. 5077 din 22.09.2011 ) suprafeţele propuse a fi diminuate sunt:
– punctul Ruda 35,8929 ha
– punctul Podei 29,3542 ha
– punctul balastieră Bobolia 9,1690 ha.
Dată fiind importanţa acestei hotărâri pentru comunitate, nu înţelegem cum a fost iniţiată şi votată în secret, fără ca cetăţenii comunei să aibă cunoştinţă şi să aibă posibilitatea de a-şi exprima poziţia faţă de acest proiect care le încalcă grav drepturile şi interesele. Expunerea de motive a primarului este în flagrantă contradicţie cu realitatea de la faţa locului.
Mare parte a locuitorilor comunei cresc animale care le asigură subzistenţa. În acelaşi timp, trebuie ştiut că, tot prin hotărâri ale actualului consiliu, la iniţiativa primarului, s-au mai redus anterior aceste suprafeţe de islaz prin darea lor în folosinţă anumitor crescători de animale. Nu cu mult timp în urmă chiar primarul a finanţat construirea unor staule (ce-i drept pe care încă nu le-am identificat în comună) pentru animalele oamenilor, datorită numărului mare al acestora. Condiţiile meteorologice din anii ce au trecut ne-au arătat că islazurile nu au mai făcut faţă pentru a asigura hrana animalelor. În acelaşi timp noile condiţii impuse de criza economică, creşterea preţului alimentelor, lipsa locurilor de muncă vor face ca şi mai mulţi oameni să îşi asigure hrana prin creşterea de animale pentru carne sau lapte.
Având în vedere şi faptul că în Măgureni există un precedent extrem de periculos, cariera de la Cocorăşti care a început tot cu declaraţii de dezvoltare turistică a zonei şi a ajuns la ceea ce cu toţii ştim şi, nu în ultimul rând, ţinând cont de faptul că există o hotărâre a consiliului a cărei aplicabilitate se extinde la toate proiectele de amploare din zonă, hotărâre de consiliu care impune consultarea populaţiei în cazul unor proiecte importante, se impunea cu prisosinţă nu numai informarea dar şi iniţierea unei proceduri de consultare a populaţiei. Primarul Iarca Gheorghe încalcă, cel puţin, principiile democraţiei şi etica, prin iniţierea acestei propuneri. Trebuie să ştiţi că imediat după ce a ieşit primar, Iarca a mai avut o tentativă de a lua zona Ruda, pe asociaţia dumnealui, însă de teama reacţiei oamenilor nu a mai discutat propunerea în consiliu. Miza cea mare o reprezintă zona RUDA unde primarul doreşte să împroprietărească pe unii şi pe alţii, după bunul plac.
Pavăza Carpaţilor, Grupul de Iniţiativă şi oamenii care au luat cunoştinţă despre acest proiect sunt împotriva lui.
Cetăţeni, vă solicităm să mergeţi la primărie şi să vă informaţi. Acest proiect vă va afecta pe fiecare dintre dumneavoastră. Zona Ruda este vânată de mulţi, dar ea reprezintă locul unde toţi locuitorii comunei se întîlnesc împreună cu familiile. De Ruda trebuie să beneficieze toţi oamenii nu doar cîţiva, aşa cum intenţioneză acest primar.
Vă solicităm să participaţi la următoarea şedinţă de consiliu şi să vă spuneţi punctul de vedere. În joc sunt drepturile noastre şi ale copiilor noştri şi binele comunităţii.
Pavăza Carpaţilor şi Grupul de Iniţiativă solicită public dar o va face şi direct, în scris, Primăriei să revoce hotărârea de consiliu respectiv solicită Prefectului judeţului Prahova să împiedice modificarea statulului de proprietate publică a zonelor de islaz propuse, fără o consultare prealabilă a populaţiei din zonă.
În situaţia în care proiectul iniţiat de primar va ajunge să producă efecte, nesocotind interesele generale ale colectivităţii locale, vom face demersurile legale (potrivit Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, modificată prin Legea nr. 286/2006) şi vom organiza un referendum pentru demiterea primarului Iarca Gheorghe. Nu excludem organizarea în viitorul apropiat a unui miting de protest care să aibă ca obiect acest proiect deja controversat. Aşteptăm din partea aleşilor locali raţiune, corectitudine şi responsabilitate faţă de cei care i-au ales şi faţă de viitorul acestei comune.

Lilian Cătălin Vişoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns