Nevoia de lumină

0
587

Nevoia de lumina

Nevoia de lumină

Există o serie de factori ai mediului care influențează creșterea și dezvoltarea plantelor iar recepționarea și acțiunea factorilor se realizează încă din primele momente ale dezvoltării.
Dacă în primele etape ale germinației semințelor factorul apă este favorabil, ulterior lumina este factorul ecologic fundamental fără de care dezvoltarea ar fi imposibilă.
Viața însăși ar fi imposibilă fără energia luminii solare.Omul însă are nevoie de ceva în plus pentru manifestările și confortul impus de nivelul de civilizație în care există s-au tinde să ajungă.
Este vorba despre energia electrică fără de care acum în sec. XXI nu putem concepe că vom avea o evoluție temporală. A existat o vreme în care bunicii și străbunicii noștri utilizeau lampa de gaz pentru iluminat sau fierul de călcat cu cărbuni.Noi, cei de azi nu putem avea un trai decent fără lumina de la bec sau fără multitudinea de electrocasnice.A beneficia de iluminat este o dovadă a faptului că trăim într-o lume civilizată, mai evoluată decât în urmă cu zeci de ani.
Legat de acest aspect,iluminatul stradal face ca cetățeanul să se simtă oarecum în siguranță atunci când lumina lunii nu este suficientă pentru a-l proteja de acțiunile unor indivizi fără principii morale.
Întreruperea iluminatului public pe Str. Ierculești,câteva săptămâni la rând anul trecut,iar anul acesta economia a continuat pentru o perioadă scurtă de timp,nu face altceva decât să stimuleze imaginația unora atunci când este vorba de însușirea unor bunuri ce nu li se cuvin.
Așa s-a întâmplat în primăvara acestui an când zeci de metri de cablu telefonic (sau poate chiar sute de metri) au dispărut peste noapte paralizând comunicarea Romtelecom pe Str. Ierculești. Tot în această zonă,la capătul străzii spre lunca pârâului ,indivizi cu un comportament dubios au fost observați în miez de noapte măsurând în lung și lat zona,se întâmpla la sfârșitul lunii mai.
A admira frumusețile naturii sub clar de lună în plină noapte,poate fi ceva romantic pentru unii însă cu siguranță nu romantismul i-a determinat pe cei patru indivizi să se afunde în intuneric pentru a aștepta răsăritul soarelui.

Rămâne ca cei implicați în protejarea cetățenilor comunei să aibă în vedere și acest aspect ,cel al menținerii iluminatului stradal pe timp de noapte indiferent de numărul locuitorilor de pe o străduță sau alta.
Acest lucru nu poate fi considerat a fi o favoare făcută cuiva, ci o dovadă a faptului că există implicare și respect pentru cetățeni.

Profesor Elena Pârtoacă

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns