Necesitatea consolidării brandurilor românești – o soluție pentru redresarea economică a țării

0
821

necesitateaAșa cum menționam în editorialul din numarul trecut intituat „Valorificarea proprietății intelectuale – un posibil vector al ieșirii României din criză“ esența dezvoltării unei țări constă, printre altele,în capacitatea sa de a-și proteja și valorifica eficient proprietatea intelectuală.

Protecția și valorificarea proprietății intelectuale privește cu precădere companiile dar nu numai.

Citind recent un articol pe internet am constatat ca însuși Guvernatorul Bancii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu pune accent pe acest lucru, domnia sa declarând că redresarea economiei trebuie să aibă la bază și consolidarea unor branduri românești. Brandul, numele unei companii, denumirea unui produs sau a unui serviciu sunt cele care vând produsul sau serviciul.

Consumatorul asociază anumite caracteristici sau calități ale produsului sau serviciului cu brandul respectiv. Spre exemplu, oricine aude de nume precum Sony, Samsung, Google, Mercedes, Borsec, BCR, Orange și multe alte asemenea nume, recunoaște imediat gama de produse-servicii oferite, calitatea acestora. Impactul dat de brand în mintea consumatorului este cel care vinde cel mai bine produsele serviciile asociate brandului.

Pentru construirea și apărarea unui brand, esențial este să existe o marcă înregistrată. Marca înregistrată conferă protecție brandului.

Firmele de succes din întreaga lume și-au construit și consolidat brand-urile prin înregistrarea mărcilor, reușind astfel să-și păstreze poziția pe piață prin imaginea indusă de marcă și protecția conferită de aceasta.

Marca reprezintă un element definitoriu pentru construcția unui brand, ca sistem complex de legături ce contribuie la comunicarea valorilor pe care o companie le crează. In prezent sunt notorii tranzacțiile care au ca obiect mărci de fabrică sau mărci de produs. In definitiv, ce se vinde, ce se cumpără? Este vorba de piață, este vorba de renume, inclinația consumatorului (fanului) pentru o anumită marcă de produse. Toate aceste elemente cat și multe altele, asigură succesul unei întreprinderi pe piață.

Mărcile reprezintă active necorporale, evaluabile, ajungându-se, în cazul celor de succes, să aibă o valoare mai mare decât activele materiale ale organizației (a se vedea Google, Yahoo, Coca-Cola, etc.).

Trebuie știut că marca reprezintă un semn susceptibil de reprezentare grafică servind la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparținând altor persoane, iar atunci când pe piață există mai multe produse / servicii identice sau similare, pe baza semnului asociat, cumpărătorul poate alege produsul / serviciul care corespunde cel mai bine cerințelor sale (privind calitatea, designul, afinitatea față de un anumit brand, istoria brand-ului, etc.).

De asemenea, marca ocupă un loc important în strategia de comunicare și de marketing a organizațiilor, conferind identitate produsului / serviciului sau organizației și ducând la obținerea unor rezultate economice superioare.

Înregistrarea mărcii conferă titularului sau un drept de folosire exclusivă asupra mărcii pe teritoriul statului unde a fost solicitată protecția pentru produsele și / sau serviciile pentru care s-a efectuat înregistrarea, precum și dreptul de a interzice terților folosirea mărcii sau imitarea sa frauduloasă.

Numele și reputația sunt extrem de importante pentru orice companie.

Așa cum preciza și domnul Mugur Isărescu, baza redresării o reprezintă consolidarea unor nume românești, a unor branduri care reprezintă simboluri de competitivitate și de performanță.

Lilian Cătălin Vișoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns