Somajul Tehnic e de formă!

Somajul Tehnic e de formă

0
611

Somajul Tehnic e de formă!

Noua metodă de reducere a costurilor: Firmele își trimit angajații în somaj tehnic “de formă”, dar continuând să îi cheme la lucru. Magureniul nu face exceptie.

Somajul clasic și somajul tehnic, două măsuri menite să-i protejeze pe angajați de disponibilizarile operate de companii, au devenit subterfugii prin care angajatorii reduc costurile și totodată folosesc forța de muncă mult mai ieftină pentru continuarea activității arată “Ziarul Financiar”.

“Sunt în somaj tehnic de o lună, timp în care am mers la serviciu, dar am stat cu ușa încuiată, ca să nu ne găsească Inspecția Muncii acolo în cazul unui control”, spune Adela C., 27 de ani, angajată la o firmă de construcții.

Angajatorii au putut să beneficieze de somaj tehnic începand cu prima zi a lunii februarie, când Guvernul a decis ca firmele să fie scutite de plata CAS pentru o perioada de trei luni daca își trimit angajatii în somaj tehnic și dacă le plătesc 75% din salariu.

Firmele reduc de două ori costurile în acest fel. Pe de o parte, plătesc doar 75% din salariul angajaților, fiind scutiți și de plata CAS. Spre exemplu, în cazul unui salariu brut de 1.000 de lei, angajatul primește în mod normal un salariu net de 740 de lei, iar în cazul în care va fi trimis în somaj tehnic, va încasa o indemnizație reprezentând 75% din salariul brut. Compania nu va mai achita contribuțiile la asigurări sociale, economisind aproximativ 1.500 lei.

“Compania pentru care lucrez a trimis aproape toți angajații în somaj de mai bine de două luni. Cei care conduc departamente și mare parte din personalul administrativ continuă să vină la muncă, deși nu suntem plătiți. Oamenii speră ca în acest fel vor fi reangajati în momentul în care firma va avea din nou comenzi”, spune seful departamentului de resurse umane al unei firme de construcții din Filipesti de Pădure.

Inspectia Muncii nu poate face nimic.

La Inspecția Muncii nu s-au sesizat cazuri în care angajații aflați în somaj tehnic să lucreze în continuare, fără forme legale.

“Angajații nemultumiți au posibilitatea să se adreseze inspectorilor de muncă, mai ales că aceștia au obligația de a păstra confidențialitatea surselor”, spune Eugen Tifin, purtator de cuvânt în cadrul Inspecției Muncii.

Teoretic, dacă sunt în somaj tehnic, angajații nu ar trebui să lucreze, pentru ca ar presta activitate fără forme legale. “Inițial, era vorba că muncim în perioada aceasta ca să luam salarii normale, însa și pentru luna ianuarie, cand nu eram înca în șomaj tehnic, am luat 75% din salariu. Nu stiu ce va fi, pentru ca ne tot santajeaza că, în cazul în care nu predam proiectele, nu mai primim banii”, mai spune Adela. Cei aflați în somaj tehnic trebuie totusi să rămână “la dispoziția angajatorului”, în sensul că, dacă firma primește comenzi noi, de exemplu, și are nevoie de forță de muncă pentru a-și relua activitatea, perioada de somaj tehnic se poate încheia și angajații se intorc la serviciu.

Nu există sancțiuni pe care inspectorii de munca să le poate aplica în cazul în care o firmă care a apelat la somaj tehnic își cheamă angajații la serviciu, pentru că sancțiunile intră în aria de expertiză a Gărzii Financiare.

Măgureniul este afectat sever de criza economică.

Și comuna Măgureni are la rândul ei de suferit de pe urma măsurilor luate de câteva companii locale sau din localitățile adiacente. Trimiterea angajatilor in somaj tehnic vine ca urmare a lipsei de comenzi din sectorul lor de activitate.

Aproximativ 300 de persoane din comuna Măgureni sunt astăzi în șomaj tehnic la una din firmele din Câmpina, Florești sau Filipești de Pădure. Odată cu instalarea crizei economice activitatea acestor firme, ca în toată țara a avut de suferit enorm. Acestea au funcționat în 2009 pe baza contractelor din 2008. Anul trecut putine contracte au mai putut fi incheiate astfel ca anul acesta se simte o lipsă acută de contracte noi. Prin urmare patronii au hotărât ca până la noi comenzi să trimită angajatii in somaj tehnic.

Situația pare a se îndrepta în a doua jumătate a acestui an odata cu îmbunătățirea situației economice a țării și odată cu creșterea comenzilor pentru companiile prahovene. Este asteptat ca acestea la sfarsitul anului chiar sa facă noi angajări.

Gabriel Trăistaru

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns