Faptul că la ora actuală România se confruntă cu un declin economic fără precedent, iar de jur împrejurul nostru auzim numai cuvântul „criză”, nu mai este o noutate pentru nimeni. Poate că fiecare dintre noi simțim pe propria piele măsurile „anticriză” luate de către cei pe care noi i-am ales să ne reprezinte, măsuri menite să ne scoată din situația dificilă în care ne aflăm.
Cu siguranță, nu putem afirma că președintele țării, sau prim-ministrul, sau în general cei care ne conduc, sunt oameni corecți. Dar oare numai ei au condus țara spre recesiune? Suntem noi un popor cinstit și harnic, ne-am făcut treaba corect, și ne-am trezit brusc într-un declin semnificativ al activităților economice? Nu cred.
Una dintre măsurile propuse de guvernul condus de premierul Emil Boc a fost cea referitoare la scăderea cu 15 % a pensiilor. Toți pensionarii au sărit în sus, spunând că nu vor accepta așa ceva, pentru că oricum pensiile lor sunt destul de mici. Unii dintre ei chiar au dreptate. Dar lucrurile nu stau așa cum ne sunt prezentate la televizor.
Conform unui studiu recent, în România sunt peste 5 milioane de pensionari. Dar stiți câti dintre aceștia s-au pensionat la limita de vârstă și și-au făcut stagiul legal? Mai puțin de jumătate. Restul s-a pensionat fie la varsta legală fără a efectua stagiul complet, fie pe caz de boală, alții primesc pensii de urmaș sau o pensie anticipată parțial. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate dintre pensionarii actuali nu au îndeplinit condițiile pentru a primi o pensie maximă în funcție de retribuția avuta. Problema noastră o reprezintă cei aproape 500 000 de pensionari din aproximativ 890 000 care s-au pensionat pe caz de boală, în condiții ilicite.
Sunt curioasă să văd ce o să se întâmple când nu va mai fi de furat? Pentru că o bună parte dintre noi, românii, cu asta ne ocupăm. Singurele noastre gânduri sunt: cum să fac să scap mai repede de la serviciu? cum să fac sa fur mai mult de la serviciu și să nu mă prindă? cum să-i prostesc pe alții mai bine , ca să primesc eu mai mult? Sau vorbele noastre sunt: las’ că fac mâine, las-o așa că nu vede nimeni, dacă Guvernul fură, eu de ce să nu fur? dacă tot trec cu căruța cu lemne și nu mă oprește nimeni, de ce să nu continui? Nu am dreptate?
O bună parte dintre noi, ce-i drept nu toți, așa gândim. Ne-am obișnuit să dăm vina pe autorități sau pe X sau Y, niciodată noi nu suntem de vină și credem că așa merg lucrurile. Ba mai mult, facem și comparații între țara noastră și Occident și nu înțelegem de ce la ei se poate și la noi nu. De ce la ei este curat pe străzi, justiția este eficientă, nu au probleme economice majore, de ce la ei este altfel și la noi nu? Oare noi, ca popor ne comparăm cu ei? Oare suntem la fel de civilizați, de responsabili, de corecți ca și ei? Nu cred!
Credeți că ei stau toata ziua la poartă ca săși bârfească vecinii și să se intereseze de unii și de alții? Cu siguranța, nu. Ei iși termină munca la serviciu, vin acasă și își văd de ale lor, chiar nu le pasă de unde a avut vecinul din dreapta bani să-și schimbe mașina sau să-și vopsească casa.
Înainte să aruncăm toată vina pe cei care ne conduc, hadeți să ne întrebăm: oare nu noi i-am ales? Sau poate că nici n-am fost la vot , o bună parte dinte noi, dar ne însușim dreptul să-i blamăm…….
Înainte să ne văităm că țara se duce de râpă, haideți să ne întrebăm oare a cui e vina? Haideți să cugetăm și să ne întrebăm: oare ne merităm soarta?
Justiana Oprea