“ASFALTUL ȘI VOTUL”

0
1014

asfaltulAsfaltul si votul Pavaza Carpatilor

“ASFALTUL ȘI VOTUL”

Deși aparent nu există nicio legătură între materialul din care se fac drumurile, cunoscut și sub deumirea de asfalt și votul cetățeanului, în realitate între cele două există mult mai multe conexiuni decât ar părea.

Bunăoară istoria ne-a arătat cum, cel puțin o dată la patru ani, primarii în funcție sau cei care au aspirat la această funcție și au ieșit primari au ținut să facă mare paradă din “procesul de asfaltare”.

Fără rușine și aproape fără excepție toți prezintă asfaltările din localități ca fiind opera lor, marea lor realizare, ca și cum ar fi realizate din buget propriu, din banii lor chivernisiți cu trudă de-a lungul anilor. Nimic mai fals.

Trist este faptul că foarte mulți oameni chiar se lasă păcăliți de această paradă, nepunându-și nici măcar o clipă problema dacă nu cumva covorul asfaltic este turnat din banii cetățenilor, din impozitele plătite, iar primarul chiar avea obligația să se ocupe de administrarea localității respective, că doar de aia l-au ales oamenii. Acesta ar fi un prim aspect.

Și apoi, nu mă impresionează un primar care dispune de un buget și poate face anumite lucruri, ci mai degrabă un om care utilizează eficient banii contribuabililor.

Ca multe alte obiceiuri proaste care s-au împământenit în ultimii ani în România, nici în ceea ce privește procesul electoral, de la formarea conștiinței civice și până la organizarea efectivă lucrurile nu sunt în ordine. Discutăm aici de modul în care diverșii candidați influențează electoratul prin mita electorală și abureală cu tot soiul de promisiuni și realizări.

Este un fenomen total nefiresc care, din păcate, încă nu a fost sancționat nici electoral și nici legal (decît în foarte puține cazuri), însă avem credința că de acum înainte lucrurile nu vor mai sta la fel.

Că vorbeam de legătura dintre asfalt și votul cetățeanului, mai bine spus de influențarea votului cetățeanului prin laude de genul, “ am asfaltat comuna “ sau “ voi turna asfalt dacă mă alegeți” ne-am cam săturat. De ce ? Exact pentru motivele de care pomeneam mai sus.

Și ca să vedeți că demagogia nu are limite vă voi expune un caz din comuna Măgureni, județul Prahova, de unde, așa cum v-am obișnuit, noi cei de la Pavăza Carpaților, vă vom prezenta dovezi emise, culmea, chiar de cel care ne aburește pe toți cu „marea asfaltare din comună” și care nu pierde nicio ocazie să se laude prin ziarul propriu cu “împlinirile mărețe”. Ați înțeles, este vorba de primarul comunei, Gheorghe Iarca.

Ce nu spune acest om și se ferește ca dracu’ de tămâie să o spună este că, printre proiectele sale care mai de care mai pompoase, și-a pus în cap să aducă câmpia la deal. Da, ați înțeles bine, pentru că de cînd este primar a fost defrișat tot dealul din inima comunei și se pare că lucrurile o țin tot așa. Culmea, se laudă peste tot că va face turism în zonă ! Care zonă, stimabile și ce fel de turism? Nu am auzit pe nicăieri să îndrăgească cineva turismul printre cioturi !

Punând totuși o pravilă în fața indignării, voi încerca să revin la subiect, cu promisiunea că, așa cum arătam la lansarea ziarului, adevărul va ieși la iveală.

Revenind la problema asfaltărilor și a poveștilor din jurul lor, pentru a vă justifica cele mai sus prezentate consider util să vă expun următoarea speță, nu din cărți, ci de la noi de la Măgureni. Sunt convins că și alții din alte localități se vor regăsi în aceasta.

La data de 02.06.2010 subsemnatul adresam o sesizare primăriei Măgureni prin care, în membru al Grupului de Inițiativă, solicitam să mi se comunice în scris care este explicația traficului greu (transport de pietriș cu mașini de tonaj greu) ce se desfășura pe strada Principală , dinspre zona Drăgăneasa – Satul Banului spre centrul comunei Măgureni.

Solicitarea venea pe fondul ingrijorării cetățenilor comunei, fiind binecunoscută împotrivirea localnicilor față de proiectul carierei de la Cocorăștii Caplii și prin prisma problemelor pe care aceasta le-ar creea prin traficul greu generat de activitatea de transport a pietrișului din carieră.

La data de 07.06.2010, sub nr. 2772, am primit răspunsul primarului Iarca Gheorghe la sesizarea mea. Intrigat că ceream explicații, a binevoit să lămurească problema comunicâdu-mi informații cu caracter public, pe care le redau mai jos, ca să nu se mai trezească te miri cine să zică că mințim și ca să cunoască tot omul cum este cu gogoașa numită „marea asfaltare din comună”.

Pentru că nu avea ce explicații să-mi prezinte cu privire la traficul greu și pentru a fugi de orice răspundere față de ceea ce sesizasem, primarul , pentru a se disculpa și jignind totodată, în stilu-i caracteristic, adresându-mi acuze mincinoase, mi-a transmis acest document din care reiese clar care este adevărul în privința asfaltării drumurilor noastre.

Primarul recunoaște că strada principală pe care se tot lăuda că a asfaltat-o face parte din categoria drumurilor județene, aflându-se în administrarea Consiliului Județean Prahova. Ei bine, oameni buni, prin administrare se înțelege și efectuarea lucrărilor de reparații, turnare asfalt, întreținere a drumului, etc.

În felul acesta este recunoscut adevărul. Nu primarul din Măgureni a asfaltat șoseaua pricipală. Asfaltarea, respectiv întreținerea drumului principal din comună sunt realizate de Consiliul Județean Prahova.

Deci, Consiliul Județean a asfaltat drumul din Măgureni iar nu domnul Gheorghe Iarca care ne-a mințit pe față, ne-a aburit lăudâ-se cu lucrurile făcute de alții, în stilu-i caracteristic.

Cine știe câte proiecte din cele cu care primarul actual se laudă nu sunt în aceași situație !

Lilian Cătălin Vișoiu

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns