Seniori la “ananghie”!!!

0
607

Seniori la “ananghie”!!!

Conform unor înțelegeri între țara noastră și câteva țări europene, precum Spania, Portugalia și Cipru, pensionarii au beneficiat și în anul 2011 de facilități privind excursiile în aceste ţări.
Ca o persoană implicată direct în acest program, îmi permit să relatez câteva aspecte interesante pe care le-am trăit. O să mă refer la Spania, pe care am vizitat-o în perioada 17-24 septembrie 2011, mai exact Costa del Sol (stațiunea Fuengirola, în apropiere de Malaga). Ca o primă impresie, spaniolii sunt ospitalieri, știu să facă turism, să arate ce au mai frumos. De la vânzător, șofer, personal hotelier, localnici, etc.vorbesc și alte limbi străine, în special engleza.Curățenia, modul de aranjare al produselor în galantare, serviabilitatea te surprind și uimesc. Obiectivele turistice din zonele respective sunt scoase în relief cu mândrie de către agențiile turistice locale care oferă în același timp ghizi foarte bine documentați. Noi, românii avem mult de învățat de la confrații noștri europeni.Totuși plăcerea sejurului a fost umbrită de către agenția de turism la care am apelat. Aceasta era, ca și altele, afiliată unei agenții din București care avea exclusivitate privind deplasările în țările respective. Ca român, îmi este rușine a o pronunța corect “B.T.”. Pentru serviciile oferite îi acord acesteia, cu îngăduință, nota 3 din următoarele considerente: lipsa crasă a organizării; ghizii firmei nu aveau vocație pentru a însoți grupul de turiști români; nu cunoşteau absolut nimic despre locațiile ce urmau a fi vizitate. Primirea în aeroportul din Malaga cât și transportul către hotel, inclusiv cazarea, au durat enorm(aproximativ o oră îmbarcarea în autocare și cca.3-4 ore cazarea), ca în final excursiile programate și plătite din țară să nu se desfășoare, angajații firmei părăsindu-ne din primele zile. A trebuit să ne descurcăm pe cont propriu (bineînțeles cu alți bani).A fost sub semnul întrebării reîntoarcerea (nu aveam nici autocar pentru transport către aeroport și nici avion),deși serviciile erau, chipurile, asigurate.
Așadar, dragi viitori excursioniști, să fim foarte precauți când luăm decizia deplasării peste hotare, comentariile pe internet ale diverselor persoane aflate în situații similare să le avem în atenție.

Vasile Cojocaru

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin mail!

Lasă un răspuns